Predstavnički dom FBiH usvojio izmjene zakona: Ukida se krivično djelo za koje su optuženi Sarajlić, Kukić i Zukić!

Preporučujemo

Glasovima SDA, SDP-a, HDZ-a, PDA i SBB-a Predstavnički dom Federacije BiH faktički je, ukinuo odredbe Krivičnog zakona FBiH na osnovu kojih su podignute optužnice protiv Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Amira Zukića.

Kukićeva prva saradnica, inače federalna zastupnica Elzina Pirić predložila je izmjene Krivičnog zakona BiH, odnosno izmjene člana 382. Upravo po tom članu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je, u predmetu BOSNA, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, bivšeg generalnog sekretara SDA Amira Zukića, te bivšeg SDA-ovca, a danas predsjednika PDA Mirsada Kukića za krivično djelo – trgovina uticajem. Interesantno je da su ovaj zakon podržali skoro svi federalni zastupnici, među kojima su i zastupnici SDP-a za čiju se naklonost, na sastanku sa Enverom Bijedićem, danas izborio upravo Mirsad Kukić.

- -

Kukić, Zukić i Sarajlić optuženi su na osnovu stava dva pomenutog 382. člana Krivičnog zakona FBiH.

„Ko posreduje, koristeći svoj službeni ili društveni ili uticajni položaj ili drugi status, da službena ili odgovorna osoba u institucijama u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina “, piše u još uvijek važećem stavu 2 člana 382 Krivičnog zakona.

Kako ovaj Zakon nije išao u prilog većini političara u Federaciji BiH danas je postignut konsenzus. Elzina Pirić je predložila, a 61 federalni zastupnik je podržao da se u potpunosti promijeni član 382. Izdvajamo novi stav 2 pomenutog člana zakona.

„Tko zahtijeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti, ili da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina“, piše u prijedlogu Kukićeve zastupnice Pirić.

- -

Suština je, dakle, u tome da, prema još uvijek važećem Krivičnom zakonu FBiH, nije bilo predviđeno da je za počinjenje krivičnog djela trgovina uticajem bilo nužno primanje mita. Ili, pojednostavljeno, ukoliko je neki zvaničnik uticao da neko drugi učini radnju koju ne bi smio učiniti, počinio bi krivično djelo trgovina uticajem. Sada, međutim, zvaničnik može uticati na drugu osobu da prekrši zakon, a krivično djelo bi počinio samo ukoliko bi za to primio mito.

Mirsad Kukić, Asim Sarajlić i Amir Zukić optuženi su da su koristeći svoj položaj uticali na rukovodstvo Elektroprivrede BiH da, mimo procedure, prime u radni odnos više osoba. Prema prijedlogu Elzine Pirić njihove radnje sada ne bi imale obilježje krivičnog djela, jer nije dokazano da su za svoj angažman primili mito.

„Ukoliko ove izmjene Krivičnog zakona stupe na snagu, to znači da će Kukić, Sarajlić i Zukić sasvim sigurno biti oslobođeni. Jer svaki optuženik, ukoliko je tokom postupka bilo izmjena krivičnog zakona ima pravo da bira da mu se sudi po za njega povoljnijem zakonu“, kazao je za Žurnal sagovornik iz pravosuđa.

Bitno je, na kraju, navesti da svi zakoni koji subili na dnevnom redu Parlamenta FBiH vraćeni u formu nacrta. Samo izmjene Krivičnog zakona usvojene su u formi prijedloga. I to bez protivljenja opozicije.

Najnovije

Ambasada SAD: Nastavak sankcija Dodikovoj korumpiranoj mreži

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD danas proširio listu sankcionisanih subjekata u BiH,...