​Džanan Musa: Sport mi je dao sve najljepše i zato kažem NE EKSTREMIZMU

Preporučujemo

Pojava ekstremizma, onog koji vodi u huliganizam i nasilje, nije neki novi oblik društveno-destruktivnog ponašanja, već se konceptualno i terminološki prilagođava vremenu u kojem se manifestuje u svojim različitim oblicima. Stoga, problem ekstremizma  predstavlja globalnu prijetnju po sigurnost i stabilnost u svijetu, a posebno prijeti miru u Bosni i Hercegovini.

Kao odgovor na prijetnju održivosti mira i stabilnosti u našem regionu, Centar za društveno istraživanje Global Analitika, realizira projekat prevencije ekstremizma u saradnji sa poznatim sportistima, sportistkinjama, paraolimpijcima i paraolimpijkama. Uspješne i mlade osobe svojim ličnim primjerom kroz projekat „NE EKSTREMIZMU“, žele doprinijeti podizanju svijesti o opasnostima od ekstremizma u našem društvu.

- -

Naime, Global Analitika kao vodeća organizacija u Bosni i Hercegovini u istraživanju, suprostavljanju i prevenciji nasilnog ekstremizma, će uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, 27. avgusta u Mostaru ugostiti mnogobrojnu djecu iz cijele Bosne i Hercegovine, Ambasadorice i Ambasadore ovog projekta.

Naši saradnici su ujedno i najreferentniji  stručnjaci u Bosni i Hercegovini i autori više naučno-istraživačkih radova na temu prevencije ekstremizma i radikalizacije. Posebna vrijednost je da rade potpuno volonterski čime pokazuju dostojanstvo, profesionalizam i ljubav prema državi. Ujedno su naši saradnici naučno dokazali značaj sporta u prevenciji nasilnog ekstremizma kroz publikaciju Borilačke vještine u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma. Naš saradnik i nezavisni istraživač Safet Mušić, kao autor ovog rada navodi kako je kroz istraživanje utvrdio da benefiti sportskih aktivnosti mogu doprinijeti prevenciji nasilja, nasilnog ekstremizma i radikalizacije, kroz omogućavanje mladima da shvate stvarne rizike i posljedice svih pojava povezanih sa nasiljem.

Autor jedinog rada u regionu na temu sporta i prevencije ekstremizma je izjavio: „Sport omogućuje platformu za učenje i razvijanje vještina, kao što su disciplina, samopouzdanje i liderstvo, a ujedno u sportistu ukorjenjuje principe kao što su tolerancija, saradnja i poštovanje. S obzirom da je sport zajednički jezik koji može premostiti kulturne, etničke i geografske podjele, predstavlja i efektivan alat u prevenciji nasilnog ekstremizma, te kao takav može uključiti veliki broj djece i mladih.“

Kroz navedeni projekat je pažljivo i stručno je istraženo mjesto i uloga mladih sportista i sportiskinja kao promotora univerzalne poruke, te ovim putem izdvajamo podršku projektu NE EKSTREMIZMU od strane našeg mladog i persepektivnog NBA igrača, Džanana Muse.

Musa će sa samo 19 godina zaigrati u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, jer su mu povjerenje ukazali Brooklyn Netsi kao 29. pick prve runde NBA drafta.

Videom iz svog novog doma, Musa nam je poručio: “Za mene je sport najvažnija stvar na svijetu. Bez sporta ne bih bio ovdje gdje sam danas. Sport je pun ljubavi, radosti, svega dobroga, čega nema u ekstremizmu i nasilju. Želim da zajedno s vama kažem – Ne ekstremizmu, da sportu“.

Džananov put popločan je napornim radom i disciplinom, a često je bio izložen dodatnim izazovima kao meta nacionalističkih provokacija i govora mržnje određenih ekstremnih huligana. Košarkaški znalci za Musu kažu da je jedan od najtalentiranijih mladih košarkaša u Evropi, pa čak i na svijetu. Svi superlativi koji se vežu za ime Džanana Muse postaju još upečatljiviji kada se uzme u obzir da je sve dosadašnje uspjehe izgradio sa samo 19 godina. O njemu je snimljen i film “Something in the water” (Nešto u vodi) koji je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Teško da možemo naći pozitivniji primjer mladog sportiste koji je na svojoj koži osjetio posljedice negativnih društvenih pojava, ali je na sve to odgovorio jačim treninzima i pozitivnim stavom. I pobjedio je… I mi želimo pobjediti zlo zvano ekstremizam u našem društvu.

Najnovije

Jasmin moli za pomoć: ‘Tražim brata i sestru, nisam ih vidio 14 godina. Ostavljeni su u domu…’

"Molimo vas sve da se uključite kako bi pomogli da Amela i Edin budu pronađeni, a poruka koju smo...