11 gradonačelnika kanadskih gradova čestitali Dan državnosti BiH

Preporučujemo

U Kanadi je svečano obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Povodom 80. Dana državnosti Bosne i Hercegovine više od deset gradonačelnika kanadskih gradova čestitali su Dan državnosti.

- -

Vlada Ontaria, Kalgari, Hamilton, Frederikton, Edmonton, Halifaks, Toronto, Stoni Krig, London, Otava, Viktoria su preko svojih gradonačelnika poslali čestitku povodom jednog od najvažnijih državnih bosanskohercegovačkih praznika.

Gradonačelnici su isticali važnost ZAVNOBIH-a, koji je obnovio državnost Bosne i Hercegovine u svojim historijskim granicama i ponovo afirmirao njen multietnički i multikulturni karakter.

Bosna i Hercegovina je bila, jeste i biće dom za mnoge narode, kulture i religije u kojoj se kultura zajedničkog života i međusobnog poštovanja razvijala stoljećima.

Gradonačelnici su takođe isticali važnu ulogu bosanskohercegovačke dijaspore u njihovim gradovima i Kanadi uopšte, te značaj Kanade u očuvanju mira i bezbjednosti kao i ekonomskog, političkog i kulkturnog razvoja Bosne i Hercegovine.

Po private put poslije više godina čestitka je stigla i iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Otavi koju je poslala savjetnica Daniela Čolić.
Gradovi Hamilton i Kalgari su u znak počasti državi Bosni i Hercegovini ispred gradskih skupština svečano podigli državnu zastavu Bosne i Hercegovine.

To što kanadski gradonačelnici čestitaju jedan od najvažnijih državnih praznika je jasana poruka da poštuju državu Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i državno pravni kontinuitet. Zaista jasna poruka negatorima države Bosne i Hercegovine, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...