12.000 izbjeglica uzelo novac da odu iz Njemačke, među njima najviše Iračana i Rusa

Preporučujemo

Sve više odbijenih tražitelja azila u Njemačkoj koristi program pomoći StarthilfePlus kojim njemačka vlada financijski pomaže one koji se dobrovoljno žele vratiti kućama, prenose u četvrtak njemački mediji.

”Do sada je oko 12.000 izbjeglica napustilo Njemačku nakon isplate premije. Više od 1500 osoba je zemlju napustilo i prije završetka obrade zahtjeva za azilom”, stoji u saopštenju njemačke vlade, objavljenom na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu, u koje je dobio uvid njemački ured francuske agencije AFP, čije izvješće prenose njemački mediji.

- -

Program StarthilfePlus pokrenut je u februaru 2017. godine i namijenjen je onim izbjeglicama tj. tražiteljima azila koji imaju ”male ili nikakve” izglede za stjecanje dugotrajne boravišne dozvole u Njemačkoj. Novčanim poticajima ove osobe se želi privoljeti na ”brzo i dobrovoljno napuštanje zemlje”.

Finansijska pomoć se kreće od 800 do 1200 eura po odrasloj osobi, a za djecu ispod 12 godina je predviđena polovina tog iznosa. U slučaju da cijele porodici napuštaju zemlju predviđeno je dodatnih 500 eura po porodici.

Najviši iznos, 1200 eura, predviđen je za one koji se odluče na dobrovoljan povratak u zemlju porijekla i prije isteka procesa obrade zahtjeva za azilom. One osobe kojima je odbijen zahtjev za azilom, a odreknu se pravnih sredstava tj. tužbe protiv ove odluke, dobivaju po 800 eura.

Do sada su ovu pomoć najviše koristili državljani Iraka, iza kojih slijede stanovnici Rusije i Afganistana.

- -

Parlamentarna stranka Ljevica žestoko je kritizirala ovaj program njemačke vlade, prenosi Index.hr.

”Kao da i samo poticanje na odlazak u zemlje u kojima bjesni rat nije dovoljno grozno nego se još isplaćuju i novčane premije. To je vrhunac cinizma”, rekla je Ulla Jelpke iz stranke Ljevica.

Ministarstvo unutarnjih poslova je odbacilo kritiku stranke Ljevice i ustvrdilo da cijeli program počiva na dobrovoljnom načelu i najavilo nastavak finansijske pomoći.

Jedan od glavnih zadataka koji je nova njemačka vlada postavila kada je u pitanju izbjeglička politika je učinkovitije i brže protjerivanje osoba koje su bez pravne osnove za boravak u Njemačkoj.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...