Naučnici predlažu odgodu druge doze Pfizerove vakcine

Preporučujemo

Kanadski istraživači su pozvali vlasti da odgode vakcinaciju drugom dozom Pfizerove vakcine, za koje tvrde da ima efikasnost od 92.6 posto nakon primljene prve doze.

Naučnici Danuta Skowronski i Gaston De Serres su kazali kako njihovi nalazi dolaze iz Pfizerovih dokumenata dostavljenih američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA).

- -

Ova otkrića su slična onima o efikasnosti Modernine prve doze od 92,1 posto, rekli su Skowronski i De Serres u svom pismu objavljenom u New England Journal of Medicine, prenosi Reuters.

Oni upozoravaju da je trajanje zaštite jednom dozom neizvjesno, ali da je primjena druge doze mjesec dana nakon prve donijela “malu dodatnu korist u kratkom roku”.

“S obzirom na trenutni nedostatak cjepiva, odgađanje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koja će, ako se zanemari, zasigurno rezultirati hiljadama hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 ove zime u Sjedinjenim Državama”, upozorili su autori studije.

U svom odgovoru, Pfizer je rekao da alternativni režimi doziranja njegovog cjepiva još nisu procijenjeni, a odluka da se to učini ovisi o zdravstvenim vlastima.

- -

“Mi u Pfizeru vjerujemo da je presudno za zdravstvene vlasti provoditi nadzor nad provedenim alternativnim rasporedom doziranja kako bi se osiguralo da vakcine pruže maksimalnu moguću zaštitu”, dodali su predstavnici kompanije.

Britanske vlasti su izjavile da dostupni podaci podržavaju odluku o prelasku na 12-secmični raspored doziranja za Pfizerovo COVID cjepivo. I Pfizer i njegov partner BioNTech upozorili su da nisu imali činjenice koje to dokazuju.

Međutim, američka FDA i Europska agencija za lijekove (EMA) pridržavale su se intervala koji su primijenjeni tokom testiranja.

EMA je saopštila da bi između prve i druge doze trebao postojati maksimalni interval od 42 dana, dok FDA nalaže razmak između dvije doze Pfizer vakcine od 21 dan.

Najnovije

EUFOR objavio novi snimak vježbe s Oružanim snagama BiH, učestvovali i vojnici iz tri evropske zemlje

Pripadnici EUFOR-a u Bosni i Hercegovini nastavili su aktivnosti u sklopu vojne vježbe "Meleager" koja se izvodi na tlu...