Na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS razmatrana mogućnost imunizacije trećom dozom vakcine protiv koronavirusa

Preporučujemo

Na danas održanoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo razmatrana je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo, a bilo je govora i o imunizaciji trećom dozom vakcine protiv koronavirusa.

U skladu sa iznesenim podacima, na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS je naloženo da se JU Zavod za javno zdravstvo KS obrati Stručnom savjetodavnom tijelu za imunizaciju stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine sa upitom o zauzimanju konačnog stava ovog tijela kada se radi o nužnosti imunizacije stanovništva FBiH trećom dozom vakcine protiv koronavirusa. Ukoliko ovo tijelo u zadatom roku ne zauzme zvanični stav o ovom pitanju, Krizni štab Ministarstva zdravstva će isto uzeti u promptno razmatranje.

- -

Zaključeno je da će se epidemiološka situacija u ovom kantonu pomno pratiti na 14-dnevnom osnovu ili po potrebi i češće, te da će u skladu sa tim, ovaj štab donositi dodatne mjere ili preporuke.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 174, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 288.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.003 uzorka.

Trenutno je na bolničkom liječenju 211 pacijenata, od kojih je 185 s akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 9,95 posto.

- -

Krizni štab poziva i sve pravne subjekte u javnom i privatnom sektoru, da u okviru svojih djelatnosti regulišu radno-pravnu obavezu dolaska na posao uposlenika koji nisu vakcinisani protiv Covid-19.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Najnovije

Veliki dio Sarajeva cijeli dan bez vode, radovi neće biti gotovi do jutarnjih sati

Dijelovi Sarajeva od jutros su bez vode zbog izvođenja radova na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 za...