Dame birale: 20 najboljih zemalja za žene, pogledajte koja je to prva na listi

Preporučujemo

Lista najboljih zemalja za život žena formirana je na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 9.000 žena. U obzir je uzeto pet kategorija: jednakopravnost spolova, sigurnost, napredak, jednakost prihoda i poštovanje ljudskih prava, prenosi Business Insider.

Prema toj listi Danska je najbolja zemlja za svijetu za žene.

Pogledajte listu:

20. Portugal

Od aprila 2015. godine 34,8% žena je zastupljeno u parlamentu. Međutim, razlika u platama i dalje je prisutna, jer je Portugal 33. od 144 zemlje po Globalnom izvještaju o ravnopravnosti spolova.

19. Italija

Italijanski Ustav iz 1948. potvrdio je da žene imaju jednaka prava kao muškarci, a 2017. godine ugašena je televizija u državnom vlasništvu zbog promicanja seksističkih stavova prema ženama. Međutim, Italija zauzima 82. mjesto od 144 zemlje po jednakosti na poslu, politici, obrazovanju i zdravstvu.

18. Španija

17. Japan

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, žene u Japanu imaju jednaka prava kao i muškarci.

16. SAD

Prema podacima Međuparlamentarne unija, SAD su tek na 100. mjestu u svijetu po zastupljenosti žena u vladi.

15. Irska

14. Francuska

Francuska je visoko rangirana kada su u pitanju ljudska prava i ima jednu od najjačih ekonomija i utjecajnih kultura u svijetu.

13. Velika Britanija

12. Austrija

11. Luksemburg

10. Njemačka

Na čelu Njemačke nalazi se Angela Merkel, jedna od najmoćnijih žena na svijetu, što je veliki motiv za žene da se uključe u politiku. U isto vrijeme ima sjajnu privredu, što ženama olakšava da dosegnu ekonosmku nezavisnost.

9. Novi Zeland

Novi Zeland je 1893. godine postao prva zemlja koja je dozvolila ženama da glasaju na parlamentarnim izborima. Ove godine slave i jubilej – 125 godina prava glasa za žene.

8. Australija

Australija je prošle godine napravila veliki korak kada su ljudska prava u pitanju priznavši isopolne brakove, a može da se pohvali i da su žene koje žive u toj zemlji među najdugovječnijim na svijetu.

7. Švicarska

Švicarsko društvo poznato je kao društvo blagostanja, gdje je život generalno uređen, zbog je čega razlika u polovima u svakodnevom životu, kao i na radnom mjestu gotovo neprimjetna.

6. Kanada

Za 2018. godinu Kanada je usvojila plan pod nazivom “Jednakost+rast, jaka srednja klasa” kojim bi trebalo da se podstaknu žene i pomogne im se da budu ključna radna snaga zemlje.

5. Finska

Poput svih skandinavskih zemalja, i Finska pruža odlične uslove za žene. Za to je prije svega zaslužan “Akt o ravnospravnosti muškaraca i žena” iz 1987. godine kojim se garantuju identična prava za oba spola u svim sferama života i sprječava diskriminacija.

4. Holandija

Holandija je dugo bila pionir kada je u pitanju rodna ravnopravnost. Politika emancipacije iz 1978. godine, osigurala je prodiljsko odsustvo za oba spola, dok je zdravstvena njega, prihodi, mogućnost odlučivanja i učestvovanja u političkom životu identična.

3. Norveška

Norveška ima takav sistem i tako dobro organizovano društvo da je nerijetko nazivaju “rajem za žene”.

2. Švedska

Na listama na kojima se mjeri jaz u polovima, Švedska nikada nije pala niže od petog mesta. Gotovo dvije trećine fakultetski obrazovanih ljudi u Švedskoj su žene, zakoni ove zemlje kada je riječ o porodiljskom bolovanju su fleksibilni (i muškarci mogu na porodiljsko). Tu je i tijelo pod imenom Sekreterijat za rodna pitanja koji radi na tome da obezbijedi ravnopravnost u svim sferama života.

1. Danska

Progresivna Vlada Danske i njena društvena struktura omogućavaju svojim građanima da se socijalno mobiliziraju kroz više aspekata; žene i muškarci uživaju u većinski besplatnom zdravstvenoj njezi i visokom obrazovanju. Osim toga, u Danskoj postoji ženska politička stranka – Feministisk Initiativ.

Najnovije

Dok u Sarajevu ne može, u Zeničko-dobojskom kantonu policija oduzela više od 200 automobila

Sankcionisanje prestupnika u saobraćaju jedan je od primarnih zadataka policijskih struktura u BiH. Dok pojedini MUP-ovi godinama oduzimaju vozila,...