Milanović: Ozbiljan incident, u grad nam je pala letjelica od šest tona i zašto ranije nije oborena

Preporučujemo

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti povodom posljednjeg incidenta u Zagrebu, gdje se tokom noći srušila za sada neidentifikovana bespilotna letjelica.

Milanović je naglasio kako su već poznati podaci o tome odakle je letjelica došla te da je u hrvatski zračni prostor ušla iz Mađarske.

- -

-Nikakvu dojavu o tome nismo dobili. Objekt je letio iznad Mađarske duže od 40 minuta, u hrvatskom prostoru je proveo manje od sedam minuta i onda se srušio na širem području Jaruna. Riječ je o ozbiljnom incidentu i tretiramo ga tako, rekao je Milanović.

Također, naglasio je kako je istraga u toku, ali da je uvjeren kako je letjelica zapravo zalutala u hrvatski zračni prostor.

-Građane pozivamo da budu mirni, jer ovakve se stvari u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi. Radi se o incidentu. Za određene stvari je potrebno utvrditi kako je do toga došlo. Ta letjelica je veličine aviona. Gledamo šta se događa u Ukrajini, ali o ovom događaju, kad je u šire središte grada veličine gotovo milion ljudi pala letjelica teška šest tona, nisam vidio da je izvijestio bilo ko na CNN-u, BBC-ju i Al Jazeeri… Kao da je pala kiša, a ne, srećom, nenaoružana bomba, poručio je predsjednik Hrvatske.

Iako su radari detektovali letjelicu, Milanović ističe kako je ona bila prekratko u hrvatskom zračnom prostoru da bi se reagovalo.

- -

-Radari su detektirali, ali bila je kratko u prostoru, nije ovo trenutak za prozivke bilo koga. Nazvao sam premijera da porazgovaramo o ovome, a činjenice će se utvrđivati. Zanima me kako je moguće da nesofisticirana letjelica provede sat na nebu članica NATO-a, a da to niko ne vidi. Letjela je brzinom komercijalnog putničkog aviona i srušila se u Zagrebu kad joj je nestalo goriva. Iz regije nije, ne brinite, naglašava Milanović.

Uprkos činjenici da je letjelica u Hrvatsku došla iz Mađarske, Milanović ističe kako je ovo problem i glavnog štaba NATO-a.

-To nije stvar samo Mađarske, već i zapovjedništva NATO-a, koje je trebalo reagirati, ali nije se dogodilo ništa. Protuzračna odbrana u cijeloj Istočnoj Evropi je u skromnom stanju, i tu ovisimo o zapadnim saveznicima. Ovo je nepredviđena situacija da moramo ovisiti i o partnerima, susjedima, članicama NATO-a kod kojih se dogodila organizacijska i proceduralna situacija zbog koje je ovo prošlo potpuno nezapaženo. Uz današnju tehniku – čudno, smatra Milanović.

Na kraju, Milanović je naglasio kako se ne namjerava obraćati ambasadorima ili zvaničnicima Rusije ili Ukrajine kada se utvrdi pod čijom je kontrolom letjelica zapravo bila.

-Tamo je rat i stvari nisu u kontroli. Mi tu ne možemo ništa, nažalost, zaključio je Milanović.

Najnovije

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici poručilo Dodiku: “Iza svake tvoje zapaljve retorike strada povratnik”

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici obratilo se pismom Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS. U pismu koje su mu...