Komšić: Escobarova izjava je vrlo čudna. Ne znam kako da je tumačim

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je komentirao izjavu Gabriela Escobara, posebnog izaslanika američke vlade za Zapadni Balkan.
Escobar je izjavio jučer da je Dejtonski mirovni sporazum okvir u kojem će Bosna i Hercegovina ići na putu ka evropskim integracijama i tek nakon što Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske unije može se razgovarati o građanskom konceptu uređenja ove države.

– Escobarova izjava je vrlo čudna. Ne znam kako da je tumačim, i on sam zna da s ovom diskriminacijom prema građanima vlastite zemlje koja je ugrađena u Ustav mi ne možemo u EU. To je jedna stvar, druga stvar ako je to tačno što kaže Escobar da mi nećemo ući u EU sa nekim drugim ustavnim rješenjem, ja ga molim da kod svojih šefova izdjestvuje da nas prime odmah. To su jedine dvije stvari koje mogu zaključiti, ne karikiram. Ako ćemo mi ući sa ovakvim ustavom, pa dajte da odmah uđemo, o čemu pregovaramo, kakve reforme, presude Evrospkog Suda za ljudska prava. Dajte da uđemo u EU pa da počnemo raditi prave stvari, ili je poruka nećete nikad ući u EU, jer i on zna da ovakvo uređenje nije kompatibilno sa uređenjem EU. Pitat ću ga prvom prilikom šta je mislio, hoćemo li u EU ili nećemo nikad- kazao je Komšić.

Najnovije

OČAJ U IZRAELU: Podnijeli žalbu zbog odluke Turske da prekine trgovinske veze

Izraelski ministar ekonomije Nir Barkat podnio je žalbu šefu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Mathiasu Cormannu zbog...