- Advertisement -

Za ubijenih 40 Bošnjaka u Lozju kod Goražda odgovarale samo dvije osobe, najmlađa žrtva imala samo 12 godina

Preporučujemo

U organizaciji Udruženja logoraša Goražde u naselju Lozje u Goraždu obilježena je 30. godišnjica ratnog zločina u kojem je 22. maja 1992. godine ubijeno više od 40 stanovnika i prognanika koji su u njemu pokušali pronaći spas, javlja Anadolu Agency (AA).

U napadu srpskih snaga ranjeno je više osoba, 38 civila je zarobljeno i zatočeno u logore.

Midheta Kaloper Oruli do danas je uspjela pronaći dio kostiju majke Munire, čije je tijelo nakon ubistva spaljeno, dok je njen brat Midhat još uvijek na spisku nestalih osoba. Midheta kaže da porodice žrtava već 30 godina uvjeravaju kako postoji pravosuđe BiH, ali da one to ne vide, pa pravosuđe pozivaju da ih svojim radom demantuje.

“Ovakav je bio, kišan dan. Ovo mjesto je napadnuto sa svih strana. Ja imam običaj reći, a to je tačno tako, nebo je tog dana gorjelo. Zaista niste znali odakle više neprijatelj udara po vama. Ubijeno je oko 40 osoba, najmlađa žrtva je bila 12-godišnja djevojčica”, rekla je Midheta Kaloper Uruli.

Ona je dodala da su za tri decenije za zločin u kojem je ubijena i žena u devetom mjesecu trudnoće optužene samo dvije osobe, dok je jedna nedostupna bosanskohercegovačkim organima.

Naselje Lozje, koje se ranije zvalo Kokino selo, nalazi se na ulazu u Goražde iz pravca Ustiprače. Od 4. do 22. maja 1992. godine bilo je u potpunom okruženju, da bi potom u ranim jutarnjim satima bio izvršen napad u kojem je desetine civila ubijeno u svojim kućama ili u pokušaju da pobjegnu.

Delegacije porodica žrtava, Saveza logoraša BiH, Udruženja logoraša Goražde, Muftijstva goraždanskog, lokalnih vlasti i predstavnici drugih udruženja, položili su cvijeće pored spomen-obilježja u naselju Lozje. U džamiji Obarak proučen je i tevhid za žrtve ovog zločina.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...