Najavljena je i izložba ilustracija, autorice Nermine Memić, koja će biti otvorena 10. jula u Potočarima, zatim pozorišna predstava “Anđeo smrti” u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

Alivuković je dodao kako se trude i rade na tome da se obilježavanje ne svodi samo na 11. juli, pa će tako u septembru ove godine, na dan otvaranja Memorijalnog centra, u Tuzli imati performans nazvan “Cvijet istine i pravde”, koji pripremaju u saradnji s Akademijom scenskih umjetnosti i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, a o čemu će naknadno biti poznato više detalja.

– Dakle, imat ćemo jedan veoma bogat program obilježavanja 27. godišnjice genocida, a sve s ciljem očuvanja kulture sjećanja na ono što se desilo u julu 1995. – poručio je Alivuković.

Podsjećajući da Organizacioni odbor čine predstavnici svih institucija Bosne i Hercegovine, od Predsjedništva, Vijeća ministara do entitetskih vlada, kantona i općina, Alivuković je posebno pohvalio i veoma dobru saradnju sa međunarodnim ogranizacijama koje u logističkom smislu podržavaju i samu organizaciju Marš mira kao događaj koji zahtijeva najviše materijalno-tehničkih sredstava.

– Svakako tu posebno želim istaći turski Crveni polumjesec i Amabasadu Turske, Fondaciju “Kuća dobrih tonova” i mnoge druge – rekao je Alivuković.

Dodao je kako će i ove godine biti organizovan prijevoz na dženazu 11. jula za građane sa područja Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona.