U Fojnici otvorena obnovljena zgrada Banje Reumal, posao dobija 50 radnika

Preporučujemo

U Fojnici je danas svečano otvoren rekonstruisani objekt Reumala, zgrada Banje, u čiju rekonstrukciju je uloženo blizu milion KM, a otvoreno je i dodatnih 50 radnih mjesta.

Reumal je za Fojnicu žila kucavica, ali ne samo za Fojnicu već i državu s obzirom na to da veliki broj pacijenata upravo u ovoj zdravstvenoj ustanovi pronalazi spas za svoje bolesti ili priliku za odmor i relaksaciju.

O značaju zgrade Banja Reumal najbolje govore pacijenti koji su s oduševljenjem dočekali današnji dan. Ustanova koja pruža 24-satnu njegu pacijentima otvorena je ponovo nakon sedam mjeseci, obnovljena i osvježena sa 150 kreveta, novim bazenom, sobama, restoranom, prisutnim putevima i brojnim drugim sadržajima.

Direktorica Reumala Ismira Kubat je kazala da je Banja od velikog značaja za državu, a da njenu vrijednost i značaj najbolje prepoznaju oni koji su ovdje boravili i osjetili njenu dobrobit.

“Njihov boravak od danas će imati novi doživljaj i period rehabilitacije. Oduševljeni su bili sve ovo vrijeme i strpljivo čekali današnji dan. Realizaciju ovog projekta smo samofinansirali. Počeli smo u januaru i radili vrijedno, s ljubavlju i entuzijazmom. Nismo mijenjali samo našu posvećenost koju pružamo svakom pacijentu”, kazala je Kubat.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura je kazao da je ovdje stekao svoje prvo radno iskustvo gdje je radio 12 godina kao laborant, a danas je kazao da razumije sreću budućih pacijenata, radnika i uprave.

“Nastojim učiniti sve za Reumal jer je on žila kucavica i pluća ovog grada i sve ono kako ga nazivamo da bismo ukazali na njegov značaj za Fojnicu”, pojasnio je Klisura.

Izvršni direktor Reumala Alija Mukača je izjavio da otvaraju Banju koja ima posebnu simboliku jer će doprinijeti boljem životu radnika i pacijenata u regiji.

“Prošli smo kroz težak period ali uz pomoć vas i uposlenika došli smo na nivo gdje otvaramo objekat kao što je ovaj. Hvala Vladi FBiH i premijeru Novaliću kao i premijeru SBK Tahiru Lendi i svima koji su bili dio ovoga i što smo spasili Reumal koji je značajan i za Fojnicu i regiju”, kazao je Mukača.

Dodao je da je obnova bila nezaobilazna jer su morali pacijentima, koji su se na njih ljutili kada su zatvorili ovaj objekat, ponuditi nešto novo i kvalitetnije gdje je usluga na prvom mjestu.

“Ponosno kažemo da smo vlastitim angažmanom uložili skoro milion KM, obnovili 80 apartmana i soba sa 150 ležajeva, bazen, restoran… Nećemo stati, postoje prostori koje trebamo još renovirati jer želimo biti regionalni lider u banjskom liječenju i konkurencija svim hotelima u državi”, izjavio je Mukača.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je kazao da je koronavirus prošlost te da se nada da se taj period više nikada neće ponoviti.

“Lijepo je u Fojnici vidjeti lijep objekat, a još ljepše čuti da se otvara 50 radnih mjesta”, zaključio je Lendo.

Nakon svečanog dijela uslijedilo je presjecanje vrpce te obilazak obnovljene zgrade Banje Reumala koja će ponovo otvoriti vrata pacijentima.

 

Najnovije

Građani bez lijekova: Vlada FBiH u Fond solidarnosti uplatila samo 20 posto sredstava!

Centri civilnih inicijativa i organizacije civilnog društva, koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, su...