Novalić upoređivao cijene goriva u Hrvatskoj i FBiH, ali nije iznio tačne podatke

Preporučujemo

Federalni premijer Fadil Novalić na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH govorio o cijenama goriva te upoređivao cijene u ovom bh. entitetu sa situacijom u susjednoj Hrvatskoj, piše Klix.ba.

“U Hrvatskoj je danas, znači evo, od jutros, gorivo benzin 4,06 KM, kod nas je prosječna cijena 3,56. Dakle ravno 50 feninga. 3,71 KM je dizel, a 4,30 u Hrvatskoj. Dakle skoro 60 feninga više. Oni imaju četvrtinu nafte koju vade izu svojih izvora, dakle toliko o ograničenju cijena. I ja bih je ograničio na 4,30, kao što je ograničio Plenković, međutim onda bi mi stvarno prošli loše”, rekao je premijer.

No, da bismo provjerili tačnost podataka, samo smo posjetili stranicu Hrvatskog auto-moto kluba (HAK) koji na dnevnom nivou ažurira podatke benzinskih pumpi u Hrvatskoj, ali i Evropi. Da bismo izračunali prosječnu cijenu benzina i dizela u računicu smo uzeli nekoliko pumpi, sa najmanjim i najvećim cijenama te dobili sljedeći podatak.

Prosječna cijena benzina 95 u Hrvatskoj danas (28. juna) iznosi 3,78 KM, dok jedan litar dizela iznosi u prosjeku 3,77 KM.

Vlada Hrvatske je posljednjim intervencijama zadržala cijene goriva u Hrvatskoj na kakvoj-takvoj granici izdržljivosti. Tako je za litar benzina potrebno izdvojiti 13,50 (3,49 KM) i 13,08 za litru dizela (3,38) van autoputeva. Na autocestama cijene su veće i do 20 posto.

Također zemlje poput Slovenije, Srbije, Mađarske, Turske, Bugarske, Moldavije imaju približne ili niže cijene goriva nego BiH. Također u obzir treba uzeti kolika su prosječna mjesečna primanja u Bosni i Hercegovini i koja je cijena goriva, a kolike su prosječne plate u zemljama regije i Evrope.

Treba istaći da se cijena benzina 95 u Federaciji BiH, zavisno od pumpe do pumpe, kreće od 3,36 KM do 3,56 KM, dok je dizel od 3,56 KM do 3,76 KM. Ovo su cijene koje se danas nalaze na aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine. Dakle, premijer Novalić je pri svom izlaganju iznio najveće cijene koje su danas na benzinskim pumpama, iako postoje i pumpe gdje su cijene niže od 10 do 20 feninga.

Najnovije

Uskoro počinju radovi na rehabilitaciji najoštećenijeg dijela ulice Džemala Bijedića

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je Odluku o izboru izvođača radova na rehabilitaciji dijela ulice Džemala...