Šef Oružanih snaga BiH Senad Mašović obišao moćni američki nosač aviona

Preporučujemo

Po pozivu Sjedinjenih Američkih Država i kontraadmirala Dennisa Veleza, komandanta grupe deset nosača aviona, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović 3. novembra u Splitu je prisustvovao obilasku supernosača Nimitz američke ratne mornarice “USS George H.W. Bush”.

Ovaj brod dug je 333 metra i može nositi 90 aviona i 20 helikoptera. Radi se o jednom od, po godini proizvodnje, najmlađih američkih nosača aviona. Brod izgrađen 2009. može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Na brodu se može smjestiti čak 6.000 članova posade.

- -

Posjeta regiona pruža priliku za jačanje snažnog partnerstva sa saveznicima da rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu. Kontraadmiral Denniz Velez naglasio je važnost dolaska legendarnog nosača aviona u svrhu odbrane od agresije i jačanje saveza sa partnerima.

Tom prilikom, general Mašović je prisustvovao radnom ručku sa admiralom Dennisom Velezom tokom kojeg je razgovarano o regionalno-vojnoj političkoj situaciji gdje je iskazana puna podrška SAD-a svim partnerima. Od strane admirala Dennisa Veleza, komandanta grupe deset nosača aviona upućena je jasna poruka podrške OSBiH u njenim NATO integracijama.

Na kraju, general Mašović se zahvalio na pozivu admiralu Velezu i uručio mu plaketu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U delegaciji, pored generala Mašovića, bili su i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Eric Adams, lični pomoćnik NZŠ OSBiH pukovnik Asmir Sarajlić i David Haugen iz ambasade SAD-a u BiH.

Najnovije

Desetine hiljada Izraelaca u Tel Avivu tražilo mir

Desetine hiljada Izraelaca okupili su se do kasno u noć tražeći dogovor o vraćanju talaca kući, prije daljnjih pregovora...