Kurti otkrio zašto je odbio sporazum

Preporučujemo

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je evropski šef diplomatije Josep Borrell odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i da srbijanska strana nije prihvatila da se razgovara o tom prijedlogu. On je objasnio da zato i nije postignut sporazum o pitanju preregistracije koji je predložio Borrell.

Kurti je u Briselu, poslije serije sastanaka sa evropskim zvaničnicima i predsjednikom Srbije, rekao da se od sastanka 18. avgusta organizuju razgovori sa sljedećim dnevnim redom – prvo konačni dogovor, a zatim tekuća pitanja.

- -

„U Brisel smo došli sa konkretnim prijedlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo prijedlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje prijedloga EU nije prihvaćeno od srbijanske strane jer oni ne smatraju da taj prijedlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, istakao je Kurti.

„Bili smo blizu dogovora u smislu da smo se dogovorili da naredna faza sprovođenja naše odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, dok će Srbija prestati da proizvodi tablice u Srbiji (KM)“, rekao je Kurti i dodao:

„Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim na šta smo pozvani. U prijedlogu koji su nam jučer donjeli Borrell i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borrell je praktično odustao od roka – mart 2023. i od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borrell) je odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

„Uvijek sam spreman da dođem ovdje sa istom strukturom i redosljedom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u fokusu, kao i aktuelnim pitanjima koja su promijenljive prirode, kao što su registarske tablice“, naglasio je kosovski premijer.

- -

Dodao je da „ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama“, ali da „ne smijemo da postanemo državni lideri koji se bave samo tablicama, a ne našim odnosima“.

„Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom prijedlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, poslije osam sati razgovora, nemamo dogovor“, kaže Kurti.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...