Četiri godine od presude ratnom zločincu: Majke opet poručuju – Doživotni zatvor za Karadžića pravda za sve žrtve

Preporučujemo

Na današnji dan 20. marta 2019. godine donesena je konačna presuda za ratlog zločinca Radovana Karadžića.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, u sastavu sudija Vagn Prüsse Joensen, predsjedavajući sudija, sudija William Hussein Sekule, sudija José Ricardo de Prada Solaesa, sudija Graciela Susana Gatti Santana i sudija Ivo Nelson de Caires Batista Rosa, donijelo je presudu po žalbama koje su Radovan Karadžić i Tužilaštvo 24. marta 2016. podnijeli na presudu Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Karadžića, jednog od osnivača Srpske demokratske stranke, koji je od 17. decembra 1992. bio predsjednik RS i vrhovni komandant njeih oružanih snaga, Pretresno vijeće je proglasilo krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, te osudilo na 40 godina zatvora.

Jasno je da nema te presude koja može umanjiti bol majki i očeva, sinova i kćeri, braće i sestara koji su izgubili svoje voljene. Presude Haškog tribunala treba da budu nauk za budućnost da se ovakvo zlo nikad nikome ne ponovi.

Fadila Efendić, predsjednica Udruženja “Srebreničke majke” kazala je da presuda, ma koliko god godina da prođe, ne umanjuje bol majki.  Ocjenjuje da je “sve ispod doživotne kazne – neuspjeh i neadekvatna kazna”.

– Koliko god da je osuđen za zlodjela koja je činio, malo je. U odnosu na ostale ratne zločince, Karadžić je zaslužio doživotnu kaznu, pa koliko god da živi – kazala je Efendić.

Ona je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ukopala muža Hameda i sina Fejzu.

Iste poruke su i ostalih majki. Ruka zločinca i monstruozni um osudila je na hiljade majki da žive život bez muževa, djece, braće… Poručuju da će za ovog zločinca jedina i prava pravda biti na Sudnjem danu.

Paradigma najokrutnijih zlodjela nakon Holokausta upravo su zlodjela počinjena u agresiji na BiH, a ključna ličnost i personifikacija najokrutnijih zlodjela jeste upravo Radovan Karadžić. Suđenje njemu i drugim zločincima pokazalo je svu morbidnost i pomračeni um koji je zahvatio mase kontaminirane zločinačkom, velikodržavnom ideologijom.

Karadžić je iz Haga prebačen u zatvor u Veliku Britaniju gdje izdržava kaznu.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...