Sutra nova šansa za izmjene Izbornog zakona BiH

Preporučujemo

 Za sutra 3. maj zakazan je sastanak lidera pet političkih stranaka, a tema je promjena Izbornog zakona BiH, odnosno implementacija presude Ustavnog suda BiH.

Sastanku bi trebali prisustvovati Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Dragan Čović (HDZ BiH), Željko Komšić (DF) i Fahrudin Radončić (SBB).

- -

Na prošlom sastanku, održan 25. aprila  u rezidenciji Ambasade SAD-a u Sarajevu, nisu prisustvovali Nikšić i Radončić. Prema informacijama do kojih je došla Patria, Nikšić i Radončić će učestvovati na sutrašnjem sastanku.

Kada je riječ o prijedlozima za izmjene Izbornog zakona SDA, SBB, SDP i DF, kako ističu predstavnici ovih stranaka, zastupaju principijelno i legalističko rješenje, ali HDZ to ne prihvata, “jer ima svoje stavove.”

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark nakon posljednjeg sastanka koji nije rezultirao dogovorom kazao je da je s punom pažnjom slušao ono što su prisutni govorili te da smatra da ima prostora za pronalaženje zajedničkog jezika.

– Možemo se samo nadati najboljem – kazao je nedavno Wigemark.

- -

Ambasadorica SAD Maureen Cormack kazala je da je posljednji razgovor bio aktivan, a njen je stav da postoje provodiva rješenja.

– Mi nismo naivni, nama je jasno da su ovdje izazovi koji se pojavljuju na političkom nivou i njih treba rješavati na političkom nivou. Zadovoljni smo što će se razgovori nastaviti naredne sedmice – kazala je Cormack.

Dodala je da je međunarodna zajednica “itekako svjesna rokova i da će uskoro u BiH biti raspisani izbori”.

Sutra je krajnji rok za postizanje kompromosa u vezi izmjena Izbornog zakona. Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine će od 7. do 9. maja raspisati Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine.

Najnovije

BH Fanaticosi odbili 5.000 KM koje je za humanitarni meč uplatio NS BiH: Niste dobrodošli

  BH Fanaticosi, navijačka grupa koja godinama prati sve reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine i podržava ih, oglasili su se...