Turska ponizila izraelskog ambasadora

Preporučujemo

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo je ambasadoru Izraela u Ankari da napusti Tursku na izvesno vrijeme nakon što su izraelske snage u ponedeljak ubile skoro 60 Palestinaca u pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Napuštajući Tursku, ambasador Eitan Naeh podvrgnut je strogoj bezbjednoj provjeri i to u prisustvu medija, kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Izraela. Njemu je bezbjednosno osoblje naredilo da izuje cipele.

- -

Nekolicina diplomata veterana upoznata s protokolom na aerodromu u Istanbulu izjavila je za izraelske medije da nije neuobičajeno da se diplomate podvrgavaju bezbjedosnim provjerama, ali da nije uobičajeno da se pozovu fotorepoteri i da oni ne mogu da uđu na mjesto provjere bez odobrenja visokog zvaničnika.

U znak odgovora na protjerivanje ambasadora Izrael je naredio da se generani konzul Turske u Jerusalimu Husnu Gurkan Turgoklu, odgovoran za odnose sa Palestincima, vrati kući. Turski ambasador u Tel Avivu je već ranije pozvan na konsultacije u Anakaru, kao i ambasador Turske u Vašingtonu.

I Turska je također protjerala generalnog konzula Izraela u Instanbulu Josija Levi Safrija. Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas jedinog preostalog predstavnika Turske u Izraelu da mu izrazi potest zbog bezbjednosnih provera izraelskog ambasadora u Turskoj tokom odlaska iz te zemlje. Južna Afika je pozvala je u međuvremenu na konsultacije svog ambasadora u Izraelu.

Najnovije

Žena poginula u sudaru dva vozila kod Doboja

Zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula ženska osoba obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-17 Doboj Jug- Zenice,...