Zadar: Tin Šunjerga osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva roditelja

Preporučujemo

Županijski sud u Zadru objavio je presudu Tinu Šunjergi, koji je ubio vlastite roditelje. On je osuđen na 40 godina zatvora.  Od 40 godina zatvora na koliko je osuđen oduzet će mu se vrijeme koje je proveo u zatvoru, piše Index.hr.

Osim njega, osuđen je i njegov prijatelj koji je bio s njim u automobilu kada je ubio majku. Njega je DORH teretio za neprijavljivanje krivičnog djela. On je osuđen na godinu dana uvjetno, s rokom kušnje od tri godine.

- -

Šunjergi se stavljalo na teret da je 25. marta prošle godine, između 14:30 i 17 sati, ubio roditelje iz osvete jer su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi i konzumiranja raznih vrsta droge te mu nametali zabrane, a što je on doživljavao kao prikraćivanje njegovih sloboda.

Maksimalna kazna za to krivično djelo je i do 50 godina zatvora. Ipak, sud je 20-godišnjem Šunjergi mogao presuditi kao maloljetniku, a u tom bi slučaju maksimalna kazna bila 10 godina On je tog dana iz sefa obiteljske kuće uzeo pištolj, a onda nazvao prijatelja i, lažući mu, pozvao ga da zajedno idu u Šibenik. Zajedno su otišli u polje gdje je bila Tinova majka Silvana koja ih je obojicu ukrcala u svoj Citroen Saxo.

Tin Šunjerga sjedio je na stražnjem sjedištu, odmah iza majke, te joj je oko 16:30 sati tokom vožnje uperio pištolj u glavu i ubio je.

Povlačenjem ručne kočnice zaustavio je automobil, a njegov prijatelj pobjegao je kad je vidio da je ovaj pucao na rođenu majku.

- -

Šunjerga se s tijelom u vozilu odvezao kilometar od mjesta događaja gdje je ostavio automobil i beživotno tijelo majke, a onda se, u namjeri da ubije i oca, pješice vratio do obiteljske kuće u Čistoj Velikoj, gdje je oko 17 sati došao u garažu u kojoj je bio njegov otac, inače policijski službenik.

Šunjerga je prvo u susjednoj prostoriji pustio vodu iz slavine kako bi nečujno repetirao pištolj, a potom hicem iz pištolja ocu ispalio metak u predio potiljka glave. Šunjerginog 20-godišnjeg prijatelja, koji je pobjegao iz automobila kad je vidio kako ovaj ubija majku, Županijsko državno odvjetništvo tereti za neprijavljivanje tog teškog krivičnog djela.

Najnovije

Spahića smjenjuju sa pozicije glavnog tehničara Doma zdravlja KS, on tvrdi da je Miokoviću to naređeno iz SDP-a

Vršilac dužnosti generalnog direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, mr. med. sci. prim. dr. Milan Mioković, pokrenuo je smjenu...