30.000 KM iz budžeta institucija BiH Fondaciji “Srpska kuća” na čijem je čelu Gorica Dodik

Preporučujemo

U Republici Srpskoj prema izvještaju, postoje sumnje u nepravilnosti i privilegiranje određenih firmi i osoba, posebno onih povezanih sa predsjednikom entiteta, Miloradom Dodikom.

U posljednjoj rundi budžetskih izdvajanja, javna preduzeća kao što su Željeznice Srpske, Aerodromi Srpske i Pošte Srpske dobila su značajna sredstva iz entitetskog budžeta, uprkos dugovanjima i problemima u poslovanju.

- -

Također, privatna preduzeća, koja se dovode u vezu sa članovima porodice Dodik ili političkim istomišljenicima, dobila su značajne iznose.

Posebno je izazvalo pažnju dodjeljivanje sredstava Fondaciji “Srpska kuća”, čiji je predsjednik Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika.

Ova fondacija dobila je 30.000 KM iz budžeta Bosne i Hercegovine, što je izazvalo kritike i sumnje u političkoj krugovima.

Pitanja o odgovornosti i transparentnosti u raspodjeli sredstava postavljen su u svjetlu općih pritisaka na javne finansije, niskih sredstava za zdravstvo i socijalne programe, dok se istovremeno sredstva čini da odlaze u privatne ruke.

- -

Nije Vlada zaboravila i privatna preduzeća pa je tako, između ostalih, Banju Mlječanica, koju vodi NPS-ov Darko Banjac počastila sa 7 miliona KM. U toj namjeri ih nije spriječilo ni to što je od samog početka sumnjiva izgradnja zdravstveno turističkog kompleksta, a ni to što je u Prijedorskom tužilaštvu formiran predmet zbog javnih nabavki Mlječanice.

Čini se da više nije dovoljan novac iz budžeta Srpske pa se prelazi i na budžet BiH da bi se pomoglo privatnim firmama u Srpskoj. U prilog tome ide činjenica da je Savjet ministara Bosne i Hercegovine krajem decembra pošle godine donijelo odluku da 30.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH da Fondaciji “Srpska kuća” na čijem je čelu Gorica Dodik, kćerka predsjednika Srpske i SNSD-a Milorada Dodika.

„To je sistem koji je toliko dugo pristuan u Republici Srpskoj koji nanosi štetu i košta građane Srpske stotine hiljada pa čak i stotine miliona KM ukupan dug je preko 6 milijardi KM, dug raste kamate sve veće ali rastu i privilegije koja dobijaju ta preduzeća kojih ima mnogo i koji su na jaslama budžeta“, kaže Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH i predsjednik PDP-a.

Pored firmi Dodikove djece, spisak firmi bliskih saradnika ili političkih istomišljenika Milorada Dodika je dugačak. Navešćemo samo neke koje su u javnosti povezivane sa porodicom Dodik. Kaldera company, GP Krajina, Grand Trade, Red box media, Eco group, Agrodestil… i tu ćemo se zaustaviti jer ako bi smo nastavili sa objašnjavanjem ko je kako povezan, ovaj prilog bi trajao tri dana. Zanimljivo je da je Dodik svaku povezanost vješto negirao ali nije se odustajalo od dijeljenja novca iz budžeta za takozvanu pomoć u radu.

„Na ovaj način se i konkurencija guši ako imate više nezavisnih firmi za neki projekat, a prođe samo ona koja je u dobrim odnosima sa vlastima. Jasnu poruku šaljete svim ostalim da ovde nisu dobrodošli jer vlast ima prema njima maćehinski odnos u odnosu prema firmama koje su u bliskom odnosu sa vlastima“, kaže Velizar Antić, politički analitičar.

„Pored moći glavni motiv za bavljenje politikom je novac i novac koji uvijek se skrene iz javnih budžeta u privatne kompanije povezane sa vladajućom koalicijom. Ovdje na vlasti je od 2006.g. Dodik i konstantno vidimo netransparentno trošenje novca koj se usmjerava za koalicione partnere porotične kompanije i da oni imaju korist što se neko njihov bavi politikom“, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik portala Capital.ba.

A da, kako se u narodu kaže, para ide na paru, pokazuje to što je budžet predsjednika Srpske za ovu godinu 56 miliona maraka. Na šta će se tačno potrošiti taj novac, ne zna se. Zvanično, planirano je da će se trošiti, između ostalog, i na humanitarne i društveno korisne projekte.

I na kraju, ko zna, možda se i ostvari vic koji je zaživio u narodu – a to je da je Milorad Dodik toliko bogat da bi svojim imetkom mogao otplatiti pola dugova Republike Srpske, koji iznose 6 milijardi maraka, pa da konačno budemo ona zemlja o kojoj nadležni uporno pričaju, nezadužena i ekonomski stabilna, prenosi BN.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...