Novo Vijeće ministara mora poštovati euroatlanski put BiH

Preporučujemo

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta povodom pregovora predstavnika parlamentarnih stranaka BiH o izboru novog Vijeća ministara dao je sljedeću izjavu za javnost:

“Niko u ime patriota BiH a posebno bošnjačkog naroda u državi BiH ne može i ne smije dati glas za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara na način da na čelo ove institucije dođe osoba i politička struktura koja otvoreno negira provođenje strategije spoljne politike BiH, Zakona o oružanim snagama BiH u kome je članstvo BiH u NATO savez definisano kao cilj i obaveza svih struktura vlasti u državi BiH. Ovakav zakon usvojen je od strane Parlamentarne skupštine BiH uz punu saglasnost entitetskih parlamenata.

- -

Ukljućenje BiH u NATO kao najjaći politički i vojni savez u svijetu je opredjeljenje apsolutne većine građana države BiH je rono podrazumijeva sigurnost države i njenih granica kao i svih građana u državi BiH.

Ako bude trebalo svaka provjera volje građana države BiH za ukljućenje države BiH u punopravno članstvo NATO-a na njenoj cjelokupnoj teritoriji sasvim sigurno dobit će podršku više od dvije trećine državljana BiH. Političko vezeivanje Dodikove oligarhije za globalne ambicije Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu je Dodikov politički avanturizam sa neizbježnim poraznim krajem za njega lično kao i za politiku koju predstavlja na sličan način kako se to desilo nedavno u Crnoj Gori, Makedoniji a trenutno u tom procesu je i BiH.
Bošnjački pokret od predstavnika parlamentarnih stranaka koji pregovaraju o uspostavi novog Vijeća ministara traži da bez uslovljavanja u tom procesu obezbijede dosljedno poštivanje zakona i ranije donesenih odluka Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

Svaka druga politika koju otv oreno protežira SNSD i pomalo prikriveno HDZ podrazumijevalo bi onemogućavanje ulaska države BiH u NATO što bi izazvalo nestabilnosti u državi BiH, regionu te otvorilo politički prostor čak i za obnovu ratnih sukoba.

Najnovije

Licemjerje Evrope nikada nije bilo jače: Švedska strahuje od nemira tokom Eurosonga, Izraelu sve dopušteno

  Početak Eurosonga očekuje nas za dva dana, takmičenje za pjesmu Eurovizije 2024. održat će se u Malmeu, gradu na...