9. januar u Srebrenici je posljednja prilika za probosanki blok u RS!

Preporučujemo

Piše: Ćamil DURAKOVIĆ

Nakon što se referendumom o Danu RS-a i novim zakonskim okvirom za obilježavanje 9. januara kao službenog praznika entiteta Republika Srpska pokušla zaobići i ismijati presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, i ovu godinu obilježavanje ovog datuma prolazi u znaku podizanja tenzija, govora mržnje i potpunog isključivanja svih građana i građanki nesrpske nacionalnosti iz svih društveno-političkih procesa u ovom bh. entitetu. Istovremeno, već više od šest mjeseci, aktivisti Pokreta „Odgovor“ nastoje okupiti probosanske političke i građanske organizacije u Srebrenici.

- -

Mnogo je bilo izgovora, mnogo loših ‘prebacivanja datuma’, mnogo poruka kojim se odgovornost pokušala prebaciti na nekog drugog. Zbog toga sam odlučio krenuti od početka. Zbog toga sam posljednjih mjesec dana radio na tome da se zaista ‘okupimo’. Ne kao povratnici, ne kao Bošnjaci, već kao ljudi, odgovorni građani i građanke Bosne i Hercegovine, kao oni koji imaju moć da učestvuju u donošenju historijske odluke o budućnosti onoga što se sistemskim rječnikom voli zvati ‘jačanjem demokratskog učešća’, a suštinski znači ‘borba za opstanak probosanskog bloka u ovom dijelu zemlje’.

Predočio sam svoju ideju pred Pokretom “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, udruženjima “Majke Srebrenice”, “Žene Srebrenice”, “Žene Podrinja” i Organizacijom šehida i poginulih boraca Srebrenice. Svi su prihvatili ideju. Dogovorili smo se da ćemo zajedno krenuti u realizaciju. Obratili smo se Memorijalnom centru Potočari i dobili dozvolu za održavanje skupa. Tema je: “Zaštita građanskih prava i sloboda povratničke zajednice u entitetu Republika Srpska”.

I zaista, ima li važnijeg segmenta borbe protiv posljedica i rezultata genocida i etničkog čišćenja, o vraćanju preživjelih u društvene procese i aktivno, nenasilno i demokratsko djelovanje protiv onih politika koje stoje iza genocida kao i onih koje aktivno djeluju na negiranju zločina genocida danas.

Zbog toga pozivam predsjednike svih političkih stranaka koji smatraju da je Aneks 7 obaveza ove države, da je povratak temelj njene održivosti, da je anticivilizacijski negirati genocid, da vide budućnost ove zemlje u NATO-u, da je ovo zemlja u kojoj svi građani trebaju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju – okupimo se! Imate tu obavezu, jer smo se mi iz svih naših udruženja Srebrenice okupili, jer smo prebolili naše lokalne podjele, jer ne želimo se više baviti time ko je kome zabio ‘nož u leđa’ i kada, ko su ‘izdajnici’, a ko ‘heroji’.

- -

Ja sam prešao preko svih ličnih nesuglasica sa brojnim svojim političkim protivnicima, ali i ‘saveznicima’.

Spreman sam progutati ličnu sujetu i sjediti za stolom čak i sa onima koji su me desetinama puta pokušali javno šikanirati, ukloniti i izbrisati. Spreman sam jer je to važno za Bosnu i Hercegovinu. Spreman sam platiti svaku cijenu koju je potrebno platiti, ako će ovaj susret garantovati bolju budućnost za moju djecu i značiti njihov opstanak na Drini.

Zato, okupljanje 9. januara u Srebrenici je prvi jasan i nedvosmislen glas jedinstva i našeg otpora. Kao odgovornih patriota, kao onih koji nose svoju zemlju u srcu, kao onih koji ne traže osvetu, već traže pravdu. Hajde da 9. januara vidimo kako ćemo zajedno raditi u odnosu na politike koje propagira SNSD s jedne strane i SZP s druge strane. Hajde da vidimo šta ćemo uraditi kako bi ubrzali naš put prema NATO-u. Hajde da vidimo hoćemo li imati zajednički nastup na izborima 2018. godine, a ako nećemo – koji je to recept da se zaustave dalje podjele.

Hajde da stvorimo okolnosti u kojim se bez nas neće moći donositi odluke u Narodnoj skupštini RS. I zaista sam uvjeren – ovo je posljednja prilika. Od 2018. godine kreću vremena još gorih opstrukcija. Milorad Dodik je spreman ići u Predsjedništvo i narednih 8 godina voditi ka eskalaciji i narušavanju države Bosne i Hercegovine. Preko RTRS-a i medija već huškaju protiv svakog predstavnika opozicije, dolazio on iz bošnjačke zajednice, ili bio njihov ‘izdajnik’. Politika SNSD-a je spremna učiniti sve da se njihov kriminal ne razotkrije, da sačuvaju vlast i da se izbore protiv progresa i napretka ove zemlje.

Svako ko stavi interese političke stranke ili pojedinog kandidata ispred demokratske borbe protiv SNSD-a, javno će priznati da zapravo radi za Milorada Dodika. Svi koji ne budu 9. januara u Srebrenici, zaista, biće izdajnici – ne etničke grupe, ne neke ‘nacionalne ideologije’, već će izdati šansu – da ova zemlja ozdravi.

Ovo je posljednja prilika za probosanski blok. I zato, molim vas – nemojte reći da niste bili pozvani, da ste propustili e-mail, niste se javili na telefon ili imali ‘neodložnog posla’. Nemojte, jer mi vam nećemo povjerovati. Nema izgovora. Moramo biti tu. Zajedno!

 

 

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...