Himna BiH je prvi put službeno izvedena na 7. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 15. jula 1999. i na 6. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 19. jula 1999. godine.

- -

Zakon o državnoj himni BiH sa muzičkim dijelom “Intermezzo”, autora Dušana Šestića iz Banje Luke, usvojen je na sjednici Zastupničkog doma na današnji dan 1999. godine, a potom i na sjednici Doma naroda 23. maja 2001.

Tako je himna Republike Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina” prestala biti službenom himnom države, ali nikad nije prestala biti himnom većine njenih građana. Ona se i danas može čuti na sportskim terenima, ali i na brojnim manifestacijama. Dino Dervišhalidović Merlin napisao je njen tekst, na instrumentalu narodne pjesme “S one strane Plive”, a kao himna je bila usvojena 24. novembra 1995. godine.

Ukoliko pogledamo bilo koju svečanost, manifestaciju ili neki drugi događaj, propraćen himnom, ostat će upitno uz koje riječi da uspravno stanemo. Ostat ćemo bez teksta, ali ne od emocija, već zato što i nemamo tekst himne.

- -

Iako je bilo pokušaja, Bosna i Hercegovina do danas nije dobila tekst himne. Naprosto u Parlamentu BiH nije bilo političke volje.

Rješenje se naziralo 2009. godine kada je Komisija za izbor teksta bh. himne u kojoj su, osim političara, bila i književnici te muzički pedagog. Tada je jednoglasno usvojeno djelo dvojice autora, Benjamina Isovića i Dušana Šestića. Međutim, sve je stalo.

Konkurs za izbor teksta himne raspisan je godinu ranije. Na adresu Ministarstvu pravde BiH stiglo je ukupno 339 prijedloga. Prijedlozi su stigli iz cijele Bosne i Hercegovine ali i iz drugih zemalja. Jedan od osnovnih kriterija ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne BiH, bio je da se sa izabranim stihovima mogu identificirati svi građani Bosne i Hercegovine.

Nakon primjedbi Vijeća ministara na sadržaj komisijskog prijedloga, autori dva najuspješnija prijedloga teksta, Dušan Šestić i Benjamin Isović, su izmijenili konačni prijedlog teksta nove himne.

Pomenuti tekst nije usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

Pored Bosne i Hercegovine, Kosovo, Španija i San Marino jedne su od rijetkih država na svijetu koje nemaju tekst himne.

Ponekad, najčešće na sportskim terenima građani BiH uz zvuk državne himne vraćaju se tekstu nekadašnje himne “Jedna si jedina”.

Danas, Bosanci i Hercegovci imaju zastavu, grb, himnu. Sve je naše, ali kao i da nije.

(Index.ba)