Okončana druga sedmica nastave u KS, preporuka da se skrate časovi i reducira nastavni sadržaj

Preporučujemo

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kazali su kako je, zahvaljujući zajedničkom radu i zalaganju menadžmenta i nastavnika škola, učenika i roditelja, uspješno okončana druga sedmica online nastave.
“Svi sudionici u odgojno-obrazovnom procesu su pokazali odgovornost, potrebne kompetencije i visok nivo zalaganja i truda da se omogući obrazovanje kakvo naši učenici zaslužuju unatoč svim problemima u novonastaloj situaciji”, rečeno je iz kantonalnog ministarstva.

Preporuka ministarstva je da se nastava za prvu smjenu odvija od 9 do 12:30 sati, a za drugu smjenu od 12:30 do 16 sati, no škola može napraviti i svoj interni “online raspored časova.”

Obzirom na preopterećenje količinom sadržaja i obaveza u jednom danu, resorno ministarstvo preporučilo je da se nastavni sadržaji reduciraju i prilagode trenutnim uslovima pod kojima učenici prate nastavu i izvršavaju školske obaveze.

- -

“Smanjiti obim domaće zadaće, rokova za izradu zadataka kao i obavezu bespotrebnog prepisivanja sadržaja u sveske, povećati broj vježbi i ponavljanja lekcija, a smanjiti obrade novog gradiva”, uputstvo je Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade.

Ocjenjivanje učenika trebalo bi da bude dogovor nastavnika na nivou stručnih aktiva škole, ali u najboljem interesu učenika. Iz minsitarstva su nastavnike pozvali na fleksibilnost tokom ocjenjivanja i vrednovanja učeničkog rada.

Inkluzivna nastava trebala bi da funkcioniše po principu saradnje asistenta sa nastavnikom i roditeljima, a cilj bi trebalo da bude funkcionalno znanje učenika, a ne nastavne jedinice.

Roditeljima je preporučeno da učenicima osiguraju mjesto u kući na kojem se može nesmetano učiti, a nastavnici roditeljima treba da objasne osnove online nastave, te da sa njima komuniciraju, redovno ih izvještavaju o uspjehu i radu djeteta. Potrebno je i da nastavnik uključi roditelje kao saradnike ukoliko je moguće, uputi roditelje da međusobno sarađuju.

- -

Pedagoško-psihološke službe kontinuirano prate i podstiču sve aspekte razvoja, a preporuka ministarstva je da se aktivno uključe u proces online nastave.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...