Lajčak počinje konsultacije o dijalogu Srbije i Kosova

Preporučujemo

Iz Brisela je poručeno kako se mandat specijalnog predstavnika Evropske unije odnosi na poboljšanje odnosa među partnerima na Zapadnom Balknu.

Miroslav Lajčak ove sedmice počinje s konsultacijama fokusiranim na dijalog Srbije i Kosova, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Evropske službe za vanjske poslove Peter Stano.

- -

“Mandat novog specijalnog predstavnika Evropske unije je da se postigne sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, što podrazumijeva ponovno pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova”, kazao je on u Briselu, prenosi Tanjug.

Upitan da li će Lajčak imati mandat da intervenira i u drugim regionalnim pitanjima, konkretno u odnosima između Srbije i Crne Gore, u svjetlu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Stano nije dao konkretan odgovor, već je podsjetio da se dio mandata Lajčaka odnosni i na poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balknu.

“Cilj je da se pomogne u prevazilaženju zaostavština iz prošlosti, ali i doprinese efikasnosti i dosljednosti EU politike na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Stano.

Prilikom imenovanja Ljačka za novog specijalnog predstavnika EU-a naglašeno je da će se njegov mandat prvenstveno odnositi na dijaog Srbije i Kosova.

- -

Borrell: Riješiti problem u susjedstvu
Šef diplomatije EU-a Josep Borrell je o prvim zadacima Lajčaka kazao da će mu on pomagati u ponovnom pokretanju i posvećivanju neophodne pažnje dijalogu Srbijei Kosova.

“Na početku mog mandata sam rekao da je to jedan od mojih prioriteta i stvari gdje bismo se morali popraviti. Možda nismo riješli izraelsko-palestinski problem, ali trebao biti u stanju da riješimo problem u našem neopsrednom susjedstvu”, izjavio je Borrell.

Istovremeno, diplomatski izvori navode da se, prilikom određivanja mandata novom specijanom predstavniku EU-a, Hrvatska zalagala da on bude uključen i u rješavanja pitanja vezanih za Bosnu i Hercegovinu.

Dodaje se da se kompromisno rješenje našlo u formulaciji da je Lajčak zadužen za dijalog Srbije i Kosova i druga regionlana pitanja na Zapadnom Balkanu.

Još je nejasno na koja se to konkretno pitanja može odnositi i gdje su linije preklapanja, odnosno razdvajanja resora specijalog predstavnika EU-a i evropskog komesara za proširenje.

(Agencije)

Najnovije

Zoran Milanović objavio kandidaturu za novi mandat predsjednika Hrvatske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je objavio da će se opet kandidovati za predsjednika ove države. "Evo sad. Imam najviše...