Njemačka ima plan za normalizaciju života

Preporučujemo

Njemačka je sastavila listu koraka, uključujući obavezno nošenje maski u javnosti, ograničenja javnih skupova i brzo utvrđivanje lanaca zaraze, kako bi omogućila postepenu normalizaciju života nakon okončanja vanrednih mjera 19. aprila.

Rojters je imao uvid u nacrt akcionog plana Ministarstva unutrašnjih posova, u kojem se navodi da bi mjere trebalo da budu dovoljne da se prosječan broj zaraženih od jedne osobe zadrži ispod jedan, čak i ako se javni život postepeno nastavi.

- -

Njemačka je pod blokadom od 22. marta, a restorani i većina radnji su zatvoreni.

Dokumentom je predviđen postepen povratak u normalnost uz podršku mehanizama koji će omogućiti identifikovanje preko 80 odsto lica koja su imala kontakt sa zaraženom osobom u roku od 24 časa poslije postavljanja dijagnoze.

Zaraženi i oni koji su imali kontakt sa tom osobom ići će u karantin kod kuće ili u hotelima.

U dokumentu se procjenjuje da će pandemija trajati do 2021. godine.

- -

Radnje će moći ponovo da se otvore, kao i škole u odabranim regionima, ali će na snazi ostati mjere socijalnog distanciranja.

Striktne granične kontrole biće ublažene, ali će veliki događaji i privatne proslave biti i dalje zabranjeni.

Čim bude dovoljno zaštitnih maski, biće uvedena obaveza da se one nose u vozovima i firmama, kao i u fabrikama i javnim objektima.

(Srna)

Najnovije

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena zbog planiranja atentata na Zelenskog

Dvojica ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika uhapšena su zbog planiranja atentata na predsjednika Volodimira Zelenskog, prema Službi državne sigurnosti (SBU). Dva pukovnika...