Krizni štab Ministarstva zdravstva KS ističe značaj samoizolacije i karantina

Preporučujemo

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa od početka pandemijske krize na svim svojim sastancima kontinuirano ističe značaj samoizolacije i karantina.

Iz tog razloga, poruku o njihovoj važnosti ponovno i na ovaj način upućuju prema stanovnicima Kantona Sarajevo.

- -

S tim u vezi, kao referentna zdravstvena ustanova, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je odmah po datim instrukcijama i savjetima Svjetske zdravstvene organizacije preveo i pripremio informativni letak na pomenutu temu.

Njegov cilj je da sa najbitnijim informacijama o ovim izuzetno značajnim preventivnim mjerama upozna sve naše sugrađane.

– U vrijeme epidemije uzrokovane koronavirusom, mnogi od nas su primorani ostati u svojim kućama, odnosno stanovima u samoizolaciji ili karantinu. Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, ostankom kod kuće štitite svoje kolege, prijatelje i širu zajednicu. Vaš ostanak kod kuće također doprinosi suzbijanju i sprečavanju širenja virusa – poručuju iz Zavoda.

Dodaju kako su svjesni da samoizolacija može biti neugodna i stresna, ali savjetuju da se pokušaju pronaći načini koji će olakšati to razdoblje, te za primjer navode održavanje redovitog kontakta s prijateljima i porodicom putem telefona ili društvenih mreža.

- -

Naglašavaju kako u ovom informativnom letku svi možemo pronaći osnovne informacije potrebne svima nama ukoliko se nađemo u samoizolaciji ili karantinu.

Najnovije

Zoran Milanović objavio kandidaturu za novi mandat predsjednika Hrvatske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je objavio da će se opet kandidovati za predsjednika ove države. "Evo sad. Imam najviše...