Da li je pronađeno rješenje za Mostar: Došli smo do zaključka da treba početi razgovarati

Preporučujemo

Mostar će biti ustrojen kako jedna izborna jedinicu u kojoj bi se gradonačelnik i dva dogradonačelnika birali direktno na izborima, što do sada nije bio slučaj. Što se tiče Gradskog vijeća, zadržale bi se maksimalne i minimalne kvote, odnosno da jedan narod može imati maksimalno 15, a minimalno četiri vijećnika, objavio je Dnevni list saznanja o rješenjima  koja se tiču izmjena Izbornog zakona BiH, a koje su vezane i za Grad Mostar.

Predsjednik kantonalnog odbora SDP- a Hercegovačko-neretvanskog kantona Zoran Mikulić je potvrdio za Dnevni list kako su se SDP, HDZ i SDA načelno dogovorili da se počne s razgovorima oko Mostara, jer su svi prijedlozi ”ispucani”, a i krajnje je vrijeme da se dođe do nekog rješenja, jer Mostar točno deset godina nije imao izbore.

- -

”U neformalnim razgovorima prilikom otvaranja novog mosta došli smo do zaključka da treba početi razgovarati. Svi su se tada složili da sjednemo i pokušamo naći kompromisno rješenje”, rekao je i dodao kako još nije dogovoreno ko će biti domaćin sastanka.

”Ja mislim da u razgovore treba uključiti i druge parlamentarne stranke. Međutim, svi znamo da su ključni akteri u ovoj priči HDZ i SDA”, kaže Mikulić.

Na pitanje postoji li već gotovo rješenje iz međunarodne zajednice za Mostar, Mikulić kaže da se u političkim strankama govorka o tome, ali da službenu potvrdu nema.

Predsjednik mostarskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba kaže kako su upoznati s tim da bi razgovori trebali početi, te da čekaju poziv od SDA ili SDP-a.

- -

”Što se tiče HDZ-a mi smo uvijek otvoreni za razgovore. Mi ostajemo pri svom prijedlogu izmjena Izbornog zakona vezanih za Mostar, jer je naš prijedlog samo odbačen u Parlamentu, a da nitko nije podnio amandman. Možda ako budemo razgovarali o njemu dođemo do rješenja”, kaže Džeba. Demantirao je informaciju da stranke u Mostaru sjedaju da razgovaraju o već gotovom rješenju iz međunarodne zajednice.

Prijedlog HDZ-a za Mostar bio je pet izbornih jedinica, s tim da se dosadašnje područje Jugozapad, Stari Grad i Centralna zona spoje u jedno.

SDA je predlagao da ostanu dosadašnja gradska područja, te da Centralna zona bude još jedno područje.

SDP i DF predlagali su spajanje dosadašnjih šest izbornih područja i centralne gradske zone u tri gradska izborna područja, centar, sjever i jug. Iz njih bi se kao i dosad biralo 18 vijećnika u Gradsko vijeće, ali bi broj mandata bio znatno drugačije raspoređen, s obzirom na broj potencijalnih birača. Ostalih 17 vijećnika biralo bi se na području grada kao jedne izborne jedinice tzv. gradske liste.

Iako izbori u Mostaru nisu održani čak deset godina taj problem posljednje dvije godine nije bio u fokusu ni domaćih političara, ni međunarodne zajednice. Središnje izborno povjerenstvo ne raspisuje izbore za Mostar, jer nije provedena odluka Ustavnog suda BiH da se izmijeni Izborni zakon BiH u dijelu koji se odnosi na grad Mostar.

Mostar već godinama nema zakonodavnu vlast, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je ušao u četvrti mandat i to u drugi po redu bez izbora. Dnevni list navodi kako će razgovori SDA, HDZ-a i SDP-a oko problema neodržavanja izbora u Gradu Mostaru početi do kraja februara, prenosi bljesak.info.

Najnovije

Ured za zakonodavstvo o predloženim izmjenama Izbornog zakona: Ili ga usaglasite sa Schmidtovim ili uradite novi

Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije mogao odobriti izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,...