Danas za desert pripremite halvu, tradicionalnu bosansku poslasticu

Preporučujemo

Riječ halva potiče iz arapskog jezika i znači slatkiš. Iako porijeklo vuče s Bliskog istoka, halva koja se pravi od pšeničnog brašna već stoljećima je tradicionalna bosanska poslastica. Postoji nekoliko vrsta halve: ćeten-halva, tahan-halva, kos-halva itd.

Ova ukusna poslastica obično se pravi uoči Bajrama, ramazana ili nekog drugog praznika, a za njenu pripremu potrebna su vam samo četiri sastojka brašno, ulje (ili maslac), šećer i voda.

- -

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu:

čaša ulja
dvije čaše brašna
malo maslaca

Za agdu:

jedna čaša šećera
dvije čaše vode
možete dodati i kašiku meda

- -

Način pripreme:

U veću tavu stavite ulje, ostavite da se dobro zagrije. Potom dodajte brašno. Smanjite vatru. Brašno pržite polako sve dok ne dobije karamel ili svijetlo smeđu boju ( u zavisnosti kako volite). Miješate ga drvenom kašikom kako ne bi zagorjelo.

Kada ispržite brašno, polako dodajte agdu (prokuhajte vodu, šećer i kašiku meda). Miješajte. Nemojte dodati cijelu agdu odjednom. Kada halva upije agdu tako da se odvaja od varjače halva je gotova i možete je servirati.

Obično se servira tako što se smjesa vadi kašikom i reda u krug, ali vi možete koristiti i lopaticu za vađenje sladoleda i tako dobiti lijepe kugle. Halvu možete dekorisati kristalnim šećerom ili mljevenim orasima.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...