Američka ambasada upozorava da je praćenje bez ovlaštenja nezakonito

Preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske otvoreno priznao da učestvuje u prisluškivanju članova opozicionih stranaka u Republici Srpskoj.

“Nema vlasti koja ne sluša (prisluškuje) opoziciju. Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi”, rekao je Dodik, obraćajući se poslaniku Nebojši Vukanoviću iz kluba opozicione Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini.

- -

U Ambasadi SAD-a su za Klix.ba istakli da ne mogu komentarisati navodne radnje političkih lidera.

“Međutim, pravo na privatnost i izražavanje različitih gledišta zakonom je zagarantovano svim građanima u BiH – uključujući i političke aktere. Praćenju pojedinaca ili stranaka bez ovlaštenja za posebne istražne mjere nema mjesta u demokraciji i nezakonito je u BiH”, istakli su Ambasadi SAD-a.

Milorad Dodik se već danas pravdao zbog jučerašnje izjave na sjednici NSRS-a, kazavši da je njegova izjava bila performans.

Izvor: Klix/Index.ba

Najnovije

Prva primjena Inzkovog zakona: Vojin Pavlović optužen pred Sudom BiH za negiranje genocida

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića (rođ. 1976. godine u Bratuncu) za krivično djelo izazivanje...