Naime zbog Zakona o dopunama i izmjenama zakona o izvršenju budžeta HNK za 2020. godinu Klub Bošnjaka posegnuo za vitalnim nacionalnim interesom, a prekinuta je na zahtjev Kluba Hrvata. Sporni su amandmani HDZ-a kojim pokušavaju da razvlaste ministra.

- -

Naime, na početku sjednice predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg je kazao kako rad Vlade opstruira SDA, navodeći kako se nisu odazvali sjednicama na kojima je trebalo izglasati zakon o izvršenju budžeta.

– Kolege iz SDA nisu glasale na telefonskoj sjednici Vlade, nisu uopće reagovali. Jutros sam sazvao nastavak sjednice, u 10.10 kolege iz SDA iz Vlade nisu došle. Prema tome, imamo opstrukcije u Vladi zbog odnosa 6:6, jer ni na telefonskoj ni redovnoj sjednici nismo imali mogućnost da dođemo do dokumenta kao što je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju budžeta. Samim time dovodimo u pitanje korona-zakon, a time i rebalans budžeta, žao mi je, ali to je činjenica – kazao je Herceg.

Na zahtjev zastupnika iz HDZ-a BiH Damira Džebe uslijedila je pauza jer je smatrao da je bespredmetno uopće nastaviti rad Skupštine dok se ne usvoji zakon o izmjenama i dopuna zakona o izvršenju budžeta. Istaknuo je tom prilikom da je budžet mrtav dok se ne izglasa zakon o njegovom izvršenju. U nastavku je Klub Bošnjaka posegnuo je za vitalnim nacionalnim interesom prilikom razmatranja zakona o izglasavanju, zbog čega je Klub Hrvata tražio pauzu. Pauza je okončana prekidanjem sjednice. Zakon je kako nam je pojašnjeno iz Kluba Bošnjaka usvojen u formi koju je ministar finansija predložio, ali su problem amandmani HDZ-a kojim pokušavaju da razvlaste ministra.

Ministar finansija u Vladi HNK Adnan Faladžić ističe kako se time se grubo krši zakon o budžetima u FBiH.

- -

– Kantonalni zakon o izvršenju je ustvari podzakonski akt tog zakona. Međutim, to je grubo kršenje odredbi, u nekih sedam članova u potpunosti dolazi u koliziju krovni zakon, odnosno ovaj zakon izvršenja. To bi bila nedopustiva situacija. Ciljano su bili amandmani usmjereni na ingerenciju ministra i ministarstva koji apsolutno ima jasno definisane zakone i nadležnosti prema Federalnom zakonu o budžetima. Sada se kroz ovaj pod zakonski akt te ingerencije ministarstvu finansija žele da oduzmu što je apsurda situacija – ističe Faladžić.

Slična situacija je bila i koncem prošle godine, pojašnjava ali su ih razumnim razgovorom uvjerili da je to apsurdna stvar.

– Iz nekih krugova unutar HDZ-a dolaze ponovo ti signali, ponovo su ti amandmani pokrenuti – naglašava Faladžić.