Mjere zabrane Suda BiH: Novalić može voditi Vladu, ne smije sa svjedocima pričati o aferi “Respiratori”

Preporučujemo

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jutros je na poslu u svom uredu, a pitanje koje se sada postavlja je kako će funkcionirati Vlada FBiH ako se zna da premijer ima određene mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu komuniciranja sa svjedocima o predmetu “Respiratori”.

Prema površnom tumačenju mjera zabrane koje je izrekao Sud BiH, na osnovu onoga što piše u zvaničnom rješenju Novalić može obavljati poslove premijera, samo se ne smije uopće sastajati sa drugim osumnjičenima u ovom predmetu, a to su Fikret Hodžić i Fahrudin Solak.

- -

Također Novalić ne smije kontaktirati sa svjedocima u vezi ovog krivičnog predmeta. Svjedoci su sekretarka Vlade Edita Kalajdžić, ministri finasija i zdravstva Jelka Milićević i Vjekoslav Mandić te broje druge osobe.

Ipak nabrojani svjedoci bi trebali biti bliski saradnici Novalića s obzirom da čine Vladu. Prema tumačenju rješenja Suda BiH Novalić s njima može komunicirati, samo ne smiju pričati o predmetu “Respiratori”.

Izrečena mjera zabrane trajat će, kako se navodi u odluci Suda BiH, dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

- -

Izvor: Index.ba

Najnovije

Ured za zakonodavstvo o predloženim izmjenama Izbornog zakona: Ili ga usaglasite sa Schmidtovim ili uradite novi

Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije mogao odobriti izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,...