Cenzura: Facebook uklonio Trumpovu objavu u kojoj tvrdi da su djeca skoro imuna na Covid-19

Preporučujemo

Facebook je uklonio post sa stranice američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog širenja lažnih informacija o koronavirusu. Riječ je o isječku iz Trumpovog intervjua za Fox News u kojem tvrdi da su djeca “skoro imuna na Covid-19”.

Iz kompanije su naveli da je Trump izjavom prekršio njihova pravila protiv širenja dezinformacija o koronavirusu.

- -

“Taj video sadrži lažne tvrdnje o tome da je grupa ljudi imuna na Covid-19, što je kršenje pravila usmjerenih protiv širenja dezinformacija o toj bolesti“, objavio je glasnogovornik Facebooka, prenosi Guardian.

Osim toga, Twitter je sakrio sporni video.

Iz Bijele kuće za sada nisu komentarisala poteze Facebooka i Twittera, ali to nije spriječilo Trumpa da na konferenciji za medije u srijedu ponovi navedene dezinformacije.

Trump postao je poznat po raznim teorijama i neosnovanim tvrdnjama otkako se koronavirus pojavio u svijetu, a posebno u SAD-u. Tako je jednom predložio da se dezinficijensi ubrizgavaju u ljudski organizam i time liječi koronavirus. Ovo je prvi put da je Facebook uklonio njegovu objavu zbog širenja dezinformacija.

- -

Kada je riječ o posljednjem slučaju, postoje dokazi koji ukazuju na to da djeca zaražena koronavirusom uglavnom imaju blaže simptome od odraslih. Međutim, nisu imuni na bolest.

SourceIndex.ba

Najnovije

Vučić odgovorio State Departmentu: Evo, ja se jednom nedeljno družim i pijem sa Dodikom koji je pod sankcijama…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas povodom poruke iz State departmenta u kojoj se navodi da su Sjedinjene...