U posljednja tri mjeseca epidemije u RS-u tri puta više umrlih, alarmantan trend novih zaraza

Preporučujemo

Brojevi o novozaraženima, preminulima i hospitaliziranima, prema mišljenju nekoliko udruženja pacijenata iz Republike Srpske, su alarmantna. U ovom entitetu su ti brojevi za tri mjeseca značajno povećani i nimalo ohrabrujući.
 
Od početka ove sedmice u COVID bolnici UKC-a RS ugašena su četiri života, a na današnji dan hospitalizovana su 73 pacijenta. Od ovog broja 18 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 16 pacijenata je na respiratoru. Od ovih 16 pacijenata na respiratoru, jedan pacijent je 1983. godište.

Same brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija ozbiljna, te kolika je odgovornost na svakom pojedincu da poštuje preporuke kako bi zaštitio sebe i druge od infekcije novim koronavirusom.

- -

Kada se uporedi situacija u RS-u u posljednja tri mjeseca jasno su primjetni rastući trendovi u više aspekata:

Na dan 4. jun na respiratoru je bio jedan pacijent, 4. jula njih osam, a 4. augusta njih 17. U bolnicama u RS-u je na dan 4. jun bio 81 hospitalizovani pacijent, 4. jula taj broj iznosio je 125, a 4. augusta 280.

Također, tokom juna mjeseca u RS-u registrovano je 850 novozaraženih, a u julu 2.630, dok je broj preminulih u ovom periodu sa 14 skočio na 48.

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, a na inicijativu nekoliko udruženja pacijenata odlučilo se da se udruženja ovog tipa uključe u aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti građanstva o važnosti provođenja protivepidemioloških mjera kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i ugrožavanja života drugih pacijenata, posebno hroničnih i onkoloških bolesnika.

- -

“Prognoze stručnjaka ukazuju na činjenicu da će pandemija novog koronavirusa potrajati zato molimo građanstvo da prihvate mjere fizičkog distanciranja i nošenja maski kao sastavni dio života kako bismo sačuvali sebe, sopstvene porodice i druge. Nemojte da dozvolite da radi jednog trenutka sreće ugrozite svoj život ili izgubite nekog koga volite. Budimo odgovorni”, poručili su pacijenti.

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...