Džaferović: Djela Alije Izetbegovića ostat će kao trajna inspiracija budućim generacijama i primjer kako se bori za slobodu

Preporučujemo

U organizaciji Asocijacije mladih SDA danas je na mezarju Kovači obilježena godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača SDA Alije Izetbegovića.

Poštujući epidemiološke mjere, na Kovačima su se okupile delegacije, i građani, a prisutni su bili i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te sin rahmetli Alije Izetbegovića, predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- -

Proučena je Fatiha i položeno cvijeće na šehidskom spomen-obilježju na Kovačima te na mezaru Alije Izetbegovića.

– Alija Izetbegović je bez ikakve sumnje najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH. Bio je na čelu BiH u vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti, nezavisnosti i međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine i uspješno je dobio tu bitku – rekao je Džaferović, dodajući da je BiH postala nezavisna, međunarodno priznata članica Ujedinjenih nacija.

Dostignuća koja će zauvijek ostati upisana u historiju BiH

– Bio je na čelu BiH u vrijeme odbrane od agresije. BiH je odbranjena, sačuvana je cjelovita i demokratska. To su dostignuća koja su direktno vezana za ličnost rahmetli Alije Izetbegovića, to će zauvijek biti upisano u historiju BiH. Alija Izetbegović je čovjek koji je cijenjen i na Istoku i na Zapadu, kao državnik, mislilac, pisac, kao humanista. Djela Alije Izetbegovića ostat će kao trajna inspiracija budućim generacijama i primjer kako se u gotovo nemogućim uvjetima bori za slobodu, toleranciju, demokratiju i državu BiH – rekao je Džaferović.

- -

Autor: Muhidin Živojević
Istakao je da je sretan što je imao priliku da u jednom periodu svog političkog djelovanja bude jedan od bliskih saradnika rahmetli Alije Izetbegovića.

– Mudrost Alije Izetbegovića je potrebna i danas kada se BiH bori sa onim silama koje ne žele dobro našoj zemlji. Volio bih da postoji više jedinstva kod probosanskih političkih snaga – rekao je Džaferović.

Bakira Izetbegovića novinari su upitali čega se najviše sjeća iz djetinjstva, odnosno iz života Alije Izetbegovića.

– Kako starim sve su mi svježija sjećanja na rano djetinjstvo, na rahmetli Aliju. Radio je puno po terenu, ja sam ga mnogo volio. Znao je biti na terenu i po pola godine. Probudim se, i tamo moj rahmetli babo, koji je bio snažan i lijep muškarac, leži u postelji blizu moje. Uvijek bi mi donosio neke poklone. To su neke slike iz djetinjstva – rekao je on.

Strpljenje, vjera u Boga i povjerenje u ljude

A poslije, kazao je, nastaje turbulentan život, sa zatvorima, ratovima, raznovrsnim belajima.

– Imao sam priliku učiti od čovjeka koji je staložen, uporan, koji je sve te probleme nadvladao – kazao je.

Na pitanje novinara koju je najveću lekciju naučio od oca, Bakir Izetbegović je rekao da je to strpljenje, vjera u Boga i povjerenje u ljude.

– Sve dolazi preko ljudi i on je znao inicirati bolju stranu kod ljudi, on je to umio. Alija Izetbegović je bio jedan vrlo sposoban političar, sposoban čovjek. Možda bi on bio bolji danas od nas – kazao je Izetbegović osvrnuvši se na trenutnu situaciju u našoj zemlji.

– Mi živimo u zemlji u kojoj su političke snage koje se bore protiv bih, protiv njenog reformskog napretka, nažalost snažne. U vrijeme Alije Izetbegovića bilo je 100 posto vlasti na 30 posto teritorije, a danas je 30 posto vlasti na 100 posto teritorije. Drugačiji su odnosi, ali ipak mislim da držimo stabilnost i da zemlja ne ide unatrag – rekao je Izetbegović.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...