Dodik: Nećemo poštovati odluku Unsko-sanskog kantona, prebacivat ćemo im migrante

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prijevoza migranata u ovaj kanton.

“Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta će biti s migrantima nakon što je jučer Operativna grupa USK donijela odluku o zabrani prijevoza migranata u taj kanton i unutar njega te činjenice da u ovaj kanton sedmično ulazi oko 300 migranata iz Republike Srpske, Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske po pitanju migranata poznata.

- -

“Evidentiranjem putem dojave građana policiji zna se gdje se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju Republike Srpske i, usput, činiti eventualno krivična djela i vršiti pritisak na stanovništvo”, istakao je Dodik za Televiziju N1.

On je pojasnio da su preduzete određene mjere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mjesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

Prema njegovim riječima, reagovanje stanovništva RS-a na ovakve mjere je odlično.

“Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prekinuti praksu da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara”, poručio je Dodik.

- -

On je postavio pitanje šta bi bilo da je Republika Srpska uvela zabranu da iz ovog kantona i Federacije BiH ne može ući u RS.

“Pa, cijeli svijet bi se digao zbog toga”, konstatovao je Dodik.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona zadužila je Upravu policije kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

U zaključcima donesenim jučer s ciljem očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smještaja migrantima, saopšteno je iz Kantonalne vlade.

Najnovije

Otrovani psi u Mostaru, otrov postavljen i u samom centru grada

Posljednjih dana nepoznati počinitelji na više lokacija u Mostaru postavili su otorov i otrovali pse. Otrovana su tri štenca haskija...