Balkanski kartel pao na Kanarskom otočju

Preporučujemo

Više od 980 kilograma kokaina skrivenih u jednako toliko paketa prevozila su trojica hrvatskih državljana na jedrilici koja je pod hrvatskom zastavom plovila Kanarskim otočjem.

Drogu vrijednu više od 40 miliona eura skrivenu u potpalublju zaplijenila je španska civilna garda, no riječ je o široj međunarodnoj akciji koju je početkom godine započela hrvatska policija pod imenom “Falkuša”. Šverceri su sa šibenskog područja, a iz Šibenika su isplovili još u januaru, piše Index.hr.

- -

Više o cijeloj akciji za RTL Danas rekao je voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

“Ovo kriminalističko istraživanje je trajalo otprilike osam mjeseci u saradnji s više država u Evropi i svijetu. Radi se o tri hrvatska državljana koji su, s jedrilicom koja je registrirana u RH, bili angažirani od balkanskog kartela da iz međunarodnih voda pri zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina. U blizini zapadne Afrike uzeli su od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španije, naši kolege i prijatelji koji su sudjelovali u toj međunarodnoj operaciji”, rekao je.

Kakav je to Balkanski kartel

Objasnio je i što je to tačno Balkanski kartel.

“Balkanski kartel je dinamična zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežno se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, RH, BiH, Slovenije, a i još nekih država jugoistočne Evrope. Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za evropsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca.

- -

Ovisno o količini posla, novca, tržištu, izvoru, angažiraju se, kad govorimo o transportu, različiti oblici u ovom slučaju. Trebalo je angažirati skipere koji su trebali imati određeno znanje i iskustvo i hrabrost da u međunarodnim vodama Atlantskog okeana, koji nije malo more, preuzmu određenu količinu droge i prevezu je na drugu poziciju”, objasnio je.

Opisao je kako su uspjeli u hapšenju i zapljeni ovolike količine kokaina.

“Radi se o intenzivnoj, svakodnevnoj komunikaciji međunarodnih policijskih snaga velikog broja država koje se zasniva na povjerenju. Morate imati svoje prijatelje i kolege iz mnogih svjetskih policija. Kad govorim iz perspektive Republike Hrvatske i hrvatskih državljana koji su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima, i to je rezultat svakodnevne komunikacije, pored sreće, da smo uspjeli u ovakvom jednom uhićenju i zapljeni”, kazao je.

Rekao je i kako se na globalnoj razini širi potražnja za drogama.

“Radi se o globalnom trendu. Pored velike potražnje uzrokovane promocijom trošenja svih vrsta droga, pa i kokaina, kao stila života, možemo primijetiti da respektabilna svjetska tijela koja se bave tom problematikom bilježe veliki porast proizvodnje kokaina u tri južnoameričke države – Peru, Bolivija, pogotovo Kolumbija, gdje je proizvodnja u zadnjih par godina skočila 140 posto. Po zadnjim podacima tijela za borbu protiv droga sa sjedištem u Beču, južnoameričke države proizvode preko 2000 tona kokaina i velika količina završi na europskom tržištu. Putevi su direktno iz Južne Amerike na ulazne luke u Evropi, koje se nalaze u Španiji, Belgiji ili Nizozemskoj. Krijumčari se i na drugi način, poštom, zračnim putem.

Da biste imali sve podatke, trebate imati podatke i od zdravstveno-socijalnog sustava i sustava istraživanja otpadnih voda. Krucijalna stvar nije toliko u količini zaplijenjene droge, već u skupljanju dokaza u takvoj međunarodnoj akciji i državnoodvjetničkoj suradnji jer bez toga nema ni zapljena ni respektabilnih dokaza. Zatvaranje tih nositelja organiziranog kriminala i ono što je najbitnije, oduzimanje protupravne imovinske koristi od njih, jer na takav način neće biti daljnje ilegalne dostave na tržište od istog kriminalnog udruženja, a mislim da hrvatska policija u suradnji s međunarodnom radi dobra kriminalistička istraživanja”, zaključio je.

Najnovije

FERK razmatara inicijativu da struja ne poskupi za domaćinstva s većim brojem djece

Za sutra je najavljena je sjednica Regulatorne komisije za energiju FERK, na kojoj će se razmatrati inicijativa o izuzimanju...