Zatvara se džamija Al-Aksa, prvi put poslije 1967. godine

Preporučujemo

Treće najsvetije islamsko mjesto u svijetu, jerusalimska Al-Aksa džamija, od petka će biti zatvorena zbog skoka u broju slučajeva koronavirusa, objavile su vlasti koje nadgledaju muslimanska sveta mjesta.

Imajući u vidu da broj slučajeva koronavirusa raste i u Izraelu i na palestinskim teritorijama, vlasti Vakufa (zadužbine osnovane po propisima šerijatskog zakonika), održale su hitan sastanak sa zdravstvenim zvaničnicima.

- -

Članovi Vakufa su odlučili da “zabrane ulazak vjernika u džamiju, počev od petka popodne (18. septembar), u periodu od tri sedmice. Nadamo se da će građani razumjeti ovu proceduru, u smislu očuvanja zdravlja i opšteg dobra”, rekao je član Vakufa Hatem Abdel Qader za AFP..

Ova mjera se podudara sa trosedmičnim zatvaranjem koje je uveo Izrael, koji kontroliše ulaze u džamiju.

Kader je rekao da će pozivi za molitvu vjernicima nastaviti da se šire jerusalimskim Starim gradom, dok će zaposlenima u Vakufu biti dozvoljeno da se mole na lokalitetu džamije.

Ovo je drugi put da je Vakuf odlučio da zatvori džamiju, od kako je Izrael okupirao istočni Jerusalim u “Šestodnevnom ratu” 1967. godine.

- -

Izrael je već ranije blokirao pristup tom svetom muslimanskom mjestu, koje je u centru palestinske aspiracije za državom.

Izraelske vlasti su prijavile 167.000 slučajeva korona virusa i 1.147 preminulih.

U okupiranoj Zapadnoj obali, blizu 214 ljudi je umrlo od virusa, a više od 30.200 je zaraženo od početka epidemije, prema palestinskim vlastima.

Jordan je čuvar zemljišta na kojem se nalazi džamija, među muslimanima poznato kao Haram esh-Sharif ili Svetilište, a kao Hramova gora kod Jevreja.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...