Po NATO listi zadataka: Na Manjači započela četverodnevna vježba pripadnika lake pješadije OSBiH

Preporučujemo

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeli su danas na vojnom poligonu “Manjača”, četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Pripadnici INF-L-BNG će kroz vježbu ocjenjivanja biti provjereni i ocijenjeni od NATO ocjenjivača u oblasti interoperabilnosti. To podrazumjeva provjeru, obučenosti, organizaciju, strukturu i opremu deklarisanih jedinica po NATO listi zadataka, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

- -

Uspješnim realizovanjem vježbe NEL-1, Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snage BiH će završiti prvi nivo četverogodišnjeg ocjenjivanja NATO Koncepta operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna sa NATO standardima. Potom slijedi drugi nivo dvogodišnjeg ocjenjivanja u oblasti borbene spremnosti, nakon čega je jedinica certifikovana za učešće u NATO vođenim multinacionalnim operacijama, operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Radi dostizanja interoperabilnosti sa oružanim snagama članica NATO saveza te učešća u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu, Oružane snage BiH 2018. godine deklarisale su Bataljonsku grupu lake pješadije (INF-L-BNG). Ova jedinica je u novembru 2019. godine uspješno prošla i vježbu ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje) u skladu sa NATO procedurama, koja je bila preduslov za realizaciju NEL-1.

Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verifikuje interoperabilnost i operativna sposobnost deklarisanih jedinica za učešće u NATO vođenim operacijama. Do sada je uspješno ocijenjeno 11 jedinica Oružanih snaga BiH (750 pripadnika) koje su od NATO ocjenjivača ocijenjene kao borbeno spremne.

Prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija, a u cilju spriječavanja širenja koronavirusa. Za sve učesnike vježbe obezbjeđen je konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OS BiH, a sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu donirala je Ambasada Velike Britanije u BiH, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Najnovije

Općina Tešanj na ovogodišnjim izborima će imati nove tehnologije glasanja

Načelnik Općine Tešanj objavio je da će ova općina na predstojećim izborima koristiti nove tehnologije prilikom glasanja. Načelnik Tešnja Suad...