RTRS kažnjen sa 28.000 KM zbog favorizovanja Dodika i SNSD-a

Preporučujemo

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je u okviru svojih nadležnosti, a sprovodeći postupke ispitivanja mogućeg kršenja primjenjivih pravila i propisa iz oblasti audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, po službenoj dužnosti, u februaru 2018. izrekla sljedeće izvršne mjere prema dva javna servisa RTRS i FTV, prenosi NAP.

– Radio televiziji Republike Srpske (RTRS) izrečena je novčana kazna u iznosu od 28.000,00 KM, radi kršenja člana 5., stav (2) i (3) i (6) Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija. Na osnovu analize tridesetodnevnih (30)  izdanja informativnih emisija Dnevnik 2 u periodu od 07.06. do 06.07.2017. Agencija je utvrdila kontinuirano i tendenciozno promovisanje interesa vladajuće stranke, favorizovanje pojedinaca ili subjekata u pozitivnom kontekstu, uz stalno prisutan kritički ton prema opozicionim strankama.

- -

Radio televiziji Republike Srpske (RTRS) izrečena je i novčana kazna u iznosu od 9.000,00 KM, radi utvrđenog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija. Naime, analizom Dnevnika 2 RTRS-a, emitovanog 23.11.2017. godine, utvrđeno je da je stanica u emitovanom prilogu plasirala niz ozbiljnih i optužujućih izjava na račun gospođe Bakire Hasečić.

– Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda protiv gospođe Hasečić od strane voditelja u najavi i novinara u okviru samog priloga, kao i uključene izjave pojedinih sagovornika, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, te samim tim i nepravičnog tretmana gospođe Hasečić u programu RTRS-a – navode iz Agencije.

Agencija je kaznila i Radio televiziju Federacije Bosne i Hercegovine (FTV) novčanim iznosom od 7.000,00 KM, radi kršenja članova: 22. (Obaveza zaštite maloljetnika i kategorizacija sadržaja), 24. (Sadržaji za koje je vjerovatno da bi mogli ugroziti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika) i člana 25. (Raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika) Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

– Naime, analizom emitovanih filmova („Hangover Part II“, „Inception“, „Hangover Part III“, „The Dark Knight Rises“, „Horrible Bosses“, „Pacific Rim“, „Horrible Bosses 2“, „Sherlock Holmes“, „Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows“), je utvrđeno da filmovi nisu bili prilagođeni terminu prikazivanja, jer su sadržavali scene nasilja, konzumiranja alkohola i opojnih droga, te upotrebu neprimjerenog jezika, vulgarnih izraza, psovki i brojnih seksualnih konotacija – navode iz Agencije.

Najnovije

Zbog oštećenja kontaktne mreže tramvaji saobraćaju od Čengić Vile do Baščaršije

KJKP "Gras" obavještava korisnike javnog gradskog prevoza da je danas, od 8.07 sati došlo do zastoja u odvijanju tramvajskog...