– Neću se odazvati dok se ne ispoštuje hijarhija u Bosni i Hercegovini. Prvo treba otići Predsjedništvo ili predsjedavajući Predsjedništva ili doći gospodin Milanović ovdje pa ću se onda vrlo rado vidjeti s njim – rekao je Izetbegović za N1.

- -

Lider SDA se, podsjećamo, prije dva dana zajedno sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZBiH, sastao s predsjednikom Vlade susjedne zemlje Andrejom Plenkovićem dok je susret s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, nešto ranije imao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Takve posjete izazvale su brojne reakcije u domaćoj javnosti.

Nakon susreta sa Plenkovićem, Izetbegović je kazao da nije legitimirao posjetu Dodika, već je amortizirao i napravio neophodan balans.

– Ovo je na prvom mjestu bila posjeta predsjednika SDA predsjedniku HDZ-a, koja se fokusirala na odnose stranaka koje u velikoj mjeri predstavljaju Bošnjake i Hrvate, i koje u velikoj mjeri učestvuju u strukturi vlasti Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ne vidim šta je tu devalvirajuće, štetno, u čemu se sastoji patronizirajući odnos. Jučer smo bili u Zagrebu, idući put ćemo se naravno sresti u Sarajevu, bitno je komunicirati, jer šutnja sama po sebi degradira odnose. Opozicija mora kritikovati, ali ova naša bosanska u principu zna šta ne treba, šta nije dobro, šta oni neće i ne bi. Treba u ovako složenim odnosima znati šta treba, šta hoćemo i kako ćemo. Šutnja i durenje sigurno nisu put do rješenja. Razgovor je donio i rješenje za Mostar, i sva prethodna rješenja koja su omogućila prestanak konflikta a zatim i oporavak BiH.

- -

Također, u intervjuu koji je dao za RTL, predsjednik SDA je kazao da će se odazvati Plenkoviću jer se razgovara na nivou predsjednika stranaka, te pojasnio:

– Što se tiče gospodina Milanovića, mislim da ćemo tu morati pričekati prvo da sretne svoje kolege, partnere iz BiH, članove Predsjedništva. U ovome treutku je to predsjedavajući, gospodin Džaferović. Nije nikako bilo dobro i to je nepoštovanje prema Džaferoviću od strane Milanovića, nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džaferovićem, njega preskočiti, i ići direktno na Dodika čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintegracijske.