Sarajevo: Sud naredio prekid radova na zgradi na “entitetskoj liniji”, rješenje se ne poštuje

Preporučujemo

Općinski sud u Sarajevu zabranio je izvođenje radova na kontroverznoj izgradnji 10-spratnog stambenog objekta na Dobrinji, ali radovi i pored rješenja nisu prekinuti. Gradilište se prema izvođaču radova nalazi na teritoriji Republike Srpske, ali sud je naveo kako se zemljište nalazi u posjedu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.
Općinski sud u Sarajevu je još 31. augusta donio rješenje broj 65 0 P851480 20 Mo u kojem, između ostalog, stoji da se izvođaču radova, kompaniji “Npl Project”, zabranjuje bilo kakvo izvođenje svih radova na nekretnini sve do okončanja parničnog postupka koji se vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu, odnosno do drugačije odluke suda.

Također, Općinski sud u Sarajevu je u rješenju zaključio da je posjednik čestice na kojoj se radovi vrše zapravo Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Ipak, u odgovoru na donošenje mjere zabrane kompanija je navela protivljenje, a kao razloge navela je da je kao pravno lice “registrovana u RS-u, da je građevinska dozvola izdata u RS-u te da je nekretnina koja je predmet spora također na teritoriji RS-a”.

- -

Podsjetimo, “entitetska linija” prolazi preko prostora parkinga i na svim kartama je prikazano slično stanje. S druge strane, katastarska čestica 3744, na kojoj se zgrada pravi, u posjedu je Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i ona se, prema kartama (među kojima je i katastarska mapa), nalazi u oba entiteta.

Štaviše, građani koji se protive gradnji tražili su očitovanje OHR-a jer smatraju da ograđeno gradilište zapravo prelazi “entitetsku liniju”.

Pored građana obližnje zgrade koji su izgubili dio parkinga, protivljenje gradnji je izrekla i sama Općina Novi Grad koja je prije nekoliko mjeseci saopćila kako će, ukoliko se ne odustane od izgradnje zgrade, izgraditi inat-ogledalo visine planirane zgrade.

Najnovije

Zbog američkih sankcija SDS ne može na izbore, SNSD može

Ukoliko promijeni ime stranke, SDS će ostati bez članova biračkih odbora, jer, prema amandmanima na Izborni zakon BiH koje...