Sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata do Marsa stiže u februaru

Preporučujemo

Sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata pod nazivom Hope, stići će do Marsa u februaru naredne godine.

Ovo je prva interplanetarna misija za UAE, ali i za araspli svijet, a dolazak sonde Hope do Crvene planete potvrdio je vladar Dubaija, šejh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

- -

Sonda je lansirana 19. jula te je od tada prešla 290 miliona kilometara u svemiru. Tim zadužen za misiju je promijenio kurs, a dolazak sonde do Marsa se očekuje 9. februara 2021. godine u 19:42 sati.

Sondu Hope su zajedničkim snagama razvili UAE i nekoliko američkih univerziteta, a sada je kontrolišu eksperti iz Svemirskog centra Mohammed Bin Rashid u Dubaiju.

Kada uđe u orbitu Marsa, sonda će preći u “naučni mod”, a njen zadatak je da kreira sliku atmosfere Crvene planete u periodu od jedne maskovske godine, odnosno periodu jednakom dvije godine na Zemlji.

Sonda će pratiti Mars s visine pomoću infracrvenog spektrometra, ultraljubičastog spektrometra i kamere, a proučavat će atmosferske uvjete, klimatske promjene i drugo.

Najnovije

MUP KS: Horde zla su počele ulaziti u 20:20 sati kako bi onemogućile pregled

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se oglasilo o dešavanjima na sinoćnjoj utakmici 29. kola Wwin lige između Sarajeva i...