Historijski susret: Trump će se sastati sa Kim Jong-unom

Preporučujemo

Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastat će se do maja, a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je južnokorejski dužnosnik nadležan za nacionalnu sigurnost, a potvrdila Bijela kuća, piše Index.hr.

“Predsjednik Trump je rekao da će se sastati s Kim Jong-unom do maja”, objavio je Chung Eui-yong rekavši da je Trumpa izvijestio o posjetu Sjevernoj Koreji.

- -

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je rekla da će Trump “prihvatiti poziv da se sastane s Kimom, a vrijeme i mjesto treba još odrediti”.

“Kim je obećao da će se Sjeverna Koreja suzdržati od daljnjih testiranja nuklearnog oružja ili raketa”, rekao je novinarima u Bijeloj kući Chung Eui-yong, načelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost nakon što je izaslanstvo Južne Koreje izvijestilo američke dužnosnike i Trumpa o razgovorima između Seula i Pjongjanga.

Kim je izrazio želju “da se sastane s Trumpom što je prije moguće”, rekao je Chung i dodao kako je Trump zahvalio južnokorejskom izaslanstvu na informiranju i “rekao da će se susresti s Kim Jong-unom do maja kako bi se postigla denuklearizacija”.

Chung je rekao da su Južna Koreja i Trump optimisti u pogledu nastavka diplomatskog procesa kako bi se ispitale mogućnosti mirnog rješenja.

Najnovije

Izraelska vlada izglasala zatvaranje Al Jazeere

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odlučio je zatvoriti lokalne operacije Al Jazeera televizije u Izraelu sve dok traje rat...