Odobrena vakcina “Moderne” protiv korone

Preporučujemo

Vakcine koje je razvila američka kompanija “Moderna”, druga je koja je dobila zeleno svjetlo za upotrebu u ovih 27 država.

Evropski regulatorni sistem za lijekove preporučio je davanje “Modernine” vakcine osobama starijima od 18 godina, navodi se u izjavi koju je agencija objavila u utorak.

- -

EMA-in Odbor za lijekove za humanu upotrebu (CHMP) sastao se u srijedu kako bi odlučio hoće li odobriti vakcinu “Moderne” protiv Covida-19 nakon što tu odluku nije donio ranije ove sedmice.

Naime, CHMP je u ponedjeljak sazvao vanredni sastanak kako bi se raspravilo o “Moderninoj” vakcini, ali nisu donijeli zaključak.

Zdravstvene vlasti tada nisu specificirale zašto nisu odobrile vakcinu, ali su u utorak rekle da njihovi stručnjaci “rade naporno kako bi raščistili nerazjašnjene probleme s tom kompanijom.”

EMA je sebi odredila 12. januar kao rok do kojeg će izreći svoje mišljenje o “Moderninoj” vakcini.

- -

Agencija je 21. decembra preporučila vakcinu protiv Covida-19 koje su proizveli “Pfizer” i njegov njemački partner “BioNTech”.
Otkad je prije sedam dana u Evropskoj uniji počelo vakcinisanje, stotine hiljada Evropljana primile su vakcinu “Pfizera” i “BioNTecha”.

Više od milion doza distribuirano je u Velikoj Britaniji u svega mjesec dana, dok su zdravstvene vlasti u Njemačkoj i Francuskoj bile na meti kritika zbog presporog početka kampanje.

Nizozemska je u srijedu započela s vakcinisanjem, a prva osoba koja je primila vakcinu bila je 39-godišnja medicinska sestra u staračkom domu.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...