Tunel Crnaja kod Jablanice bio blokiran 15 minuta, stvorila se kolona duga tri kilometra

Preporučujemo

Blokiran je put Sarajevo-Mostar ispred tunela Crnaja na magistralnom putu M-17, što je u svega nekoliko minuta stvorilo kolone vozila na ovoj saobraćajnici.

Ovu saobraćajnicu su blokirali privrednici iz Jablanice u znak protesta što im nakon višemjesečnog traženja nije dostavljen tačan plan radova na tunelu Crnaja koje izvodi JP Ceste FBiH.

- -

Cilj je, kako su kazali, skrenuti pažnju na značaj ovog prometnog pravca i eventualne posljedice koje bi izazvao saobraćajni kolaps usljed radova.

Predsjednik udruženja privrednika Jablanice Jusuf Džafić ističe da zbog rekonstrukcije tunela postoji velika prijetnja negativnog utjecaja na život i poslovanje građana Jablanice.

“Tražimo pismenu garanciju da zadržavanja ispred tunela neće biti duža od 15 minuta i alternativna rješenja”, kaže Džafić. Dodaje kako je ovo jedini projekt bez alternativnog rješenja, što je nedopustivo.

Ističe da nemaju ništa protiv gradnje te naglašava da se u našoj zemlji ništa nije završilo na vrijeme, pa strahuju da neće ni ovo.

- -

Tvrdi da su se mjesecima zbog ovog problema obraćali nadležnim institucijama u nekoliko navrata, ali da nikada nisu dobili odgovor i da su primorani na ovaj potez kako bi ukazali na moguće posljedice koje bi mogle biti nesagledive.

Privrednici insistiraju da se problem riješi kvalitetnom zaobilaznicom i u tom kontekstu predlažu da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje odluke kojom se obavezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad…) izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja s koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja.

“Vlada FBiH i JP Ceste FBiH moraju dati čvrste, pisane garancije koliko će trajati obustava saobraćaja”, poručili su privrednici.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...