Potvrđena optužnica protiv Nusreta Kalče i Adalete Tanović: Iz “NN Company” izvukli milione?

Preporučujemo

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici u cijelosti je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona od 3. februara, podignutu protiv Nusreta Kalče, Adalete Tanović i pravnog lica “EU EXPLOSIVE” d.o.o. Zenica, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U ovom predmetu Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona vodilo je finansijsku istragu, saopćeno je iz tog tužilaštva.

- -

U saopćenju se navodi da je Kantonalni sud Zenica 7. januara 2021.godine, postupajući po prijedlogu ovog Tužilaštva za određivanje privremene mjere osiguranja blokade računa osumnjičenog Nusreta Kalče i pravnog lica “EU EXPLOSIVE” d.o.o. od 4. januara, usvojio prijedlog Tužilaštva, te naložio blokadu računa osumnjičenih.

Dodaje sa da je nakon toga sud, a po prijedlogu osumnjičenih da se umjesto blokade računa izrekne mjera jemstva u gotovom novcu, s kojim se ovo Tužilaštvo saglasilo 3. februara, osumnjičenom Nusretu Kalči odredio jemstvo u novcu u iznosu od 4.085.815 KM, a osumnjičenom pravnom licu “EU EXPLOSIVE” d.o.o. Zenica odredio jemstvo u novcu u iznosu od 4.423.833,50 KM, koji su uplaćeni na depozitni račun Kantonalnog suda Zenica 11. februara.

Finansijska istraga je rezultirala podnošenjem Prijedloga za oduzimanje imovinske koristi uz optužnicu u ukupnom iznosu od 8.509.648,50 KM, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...