Poljoprivrednici u FBiH žele da carinske stope na uvoz mesa obuhvataju i zemlje CEFTA-e

Preporučujemo

Udruženje poljoprivrednika FBiH i Seljački savez FBiH podržavaju najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca da se uvedu prelevmani i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na dvije godine.

“Istovremeno, podsjećamo ministra Košarca da bi usvajanjem ove odluke bio riješen samo dio problema poljoprivrednika. Sveobuhvatno rješenje nije moguće bez uvođenja prelevmana i carina na uvoz iz zemlja CEFTA-e, a ne samo EU. Također, odluka Vijeća ministara mora biti proširena na sve poljoprivredne proizvode koji ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi”, naveli su.Podsjetili su i na to da je ovo jedan od zaključaka sastanka održanog u Doboju prije deset dana, a kojem je Košarac prisustvovao.

- -

“Parcijalna rješenja nisu stvarna i pogodovat će samo dijelu poljoprivrednika, prije svega iz RS-a, dok bi daljnji nekontrolisani uvoz iz zemalja CEFTA-e otvarao prostor za zloupotrebe i zaobilaženje uvedenih prelevmana i carina”, dodali su.

Poručili su Vijeću ministara da sutra ističe rok koji su još prije mjesec u saradnji sa udruženjima iz RS-a odredili za poduzimanje koraka neophodnih za zaštitu domaće proizvodnje.

“Ukoliko se Vijeće ministara ogluši o naše zahtjeve bit ćemo prinuđeni naše nezadovoljstvo izraziti kroz proteste”, zaključili su na kraju.
Staša Košarac Udruženje poljoprivrednika FBiH

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...