Uhapšeni razbojnici koji su opljačkali firmu Marcaffe iz Kiseljaka i još 13 firmi

Preporučujemo

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su u saradnji sa pripadnicima MUP-ova Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona izvršili pretrese na 10 lokacija i uhapsili šest osoba zbog pljačke najmanje 14 poslovnih subjekata.

Pretresi su obavljeni na području Sarajeva i Kaknja, a uhapšene osobe inicijala N.H. (1972.), A.Ć. (1989.), A.Š. (1982.), A.Š. (1979.), M.I. (1980.) i E.D. (1985.), dok je za osobom E.DŽ. (1977.) raspisana operativna potjernica.
Navedene osobe se sumnjiče da su od početka 2020. godine, na području Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona te Distrikta Brčko, organizujući se s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, izvršili više napada i pokušaja napada na najmanje 14 poslovnih objekata.

- -

Među tim poslovnim objektima su bili tržni centi, benzinske pumbe i drugi privredni subjekti na prostoru Federacije BiH i Brčko Disktrikta kojom prilikom su otuđili više od 200.000 KM kao i veću količinu robe, cigareta, kafa, alate te drugih proizvoda koje su pronašli u objektima i time poslovnim subjektima napravili veću materijalnu štetu.

Osim toga, kako bi izvršili navedena krivična djela prethodno su otuđili 14 i pokušali otuđiti sedam motornih vozila na području gore spomenutih kantona.

Uhapšene osobe su od ranije poznate pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela i više puta su osuđivani.

Navedena organizovana grupa se sumnjiči da je u noći sa 23. na 24. februar, izvršila tešku krađu u poslovnom subjektu “Marcaffe” u Kiseljaku, te su tom prilikom otuđili oko 15:000 KM i oko 2,5 tona kafe marke “Marcaffe”.

- -

Prilikom pretresa poslovnog prostora kuće koju koristi A.Š., pronađeno je i oduzeto oko 155 paketa u kojima se nalazila kafa “Marcaffe”, a tom prilikom su uhapšeni A.Š., M.I. i E.DŽ. tokom pretovara kafe.

Osim “Marcaffea”, grupa je pljačkala benzinske pumpe u Fojnici, Kiseljaku, Busovači, a za svaku pljačku krali su vozila s kojima su vršili razbojništva.

Organizovana kriminalna grupa se sumnjiči za krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom “Teška krađa” iz člana 287. Krivičnog Zakona Federacije BiH.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...