Slovenci se namjerno inficiraju koronom kako bi lakše putovali

Preporučujemo

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namjernog inficiranja korona virusom s ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom da se preboljevanje COVID-19 tretira kao i imunitet stečen vakcinom.

„Primjećujemo trend povećanja broja onih koji žele da se što prije zaraze. Nadaju se potvrdi koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica. To je opasna praksa koju nikako ne možemo preporučiti“, izjavila je danas na konferenciji za novinare epidemiološkinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni savjet za COVID-19.

- -

Zbog toga se razmišlja o restrikcijama, odnosno promjeni pravila za putovanja.

Navela je da se između ostalog razmišlja o tome da se oni koji su preboljeli COVID-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice. Ali tek u fazi kad vakcina za imunizaciju većeg dijela populacije bude dovoljno.

Na opasnost namjernog izlaganja korona virusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko. Kazao je da se o bolesti još uvijek ne zna mnogo.

„O ovoj bolesti još uvijek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posljedice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posljedice bolest ima posebno za mlađe pacijente. Makar su one kod nekih vrlo neugodne“, upozorio je.

- -

Istakao je da je neuporedivo sigurnije spriječiti inficiranje i bolest i vakcinisati se. Nego se razboljeti i računati da je na taj način stečen imunitet. Osim toga, svi koji se možda namjerno inficiraju u kontaktu s drugima time riskiraju i teži tok bolesti. “Zato moramo djelovati odgovorno i zaštititi sebe i druge”, upozorio je Zovko.

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...